Vysoký plot a domek pro hlídače. Radnici ve Slatiňanech došla trpělivost s kompostárnou

22. červenec 2022 10:44

Ve Slatiňanech postaví kolem kompostárny plot. Ve velkém se ji naučili využívat lidé z ostatních měst a obcí a kapacita nestačila. Radnici navíc došla trpělivost s lidmi, kteří se tam zadarmo snaží zbavit nepořádku.

Sázka na ohleduplnost nevyšla a nezabraly ani prosby a varování. A tak město zaplatí několik milionů korun za opatření, která mají problémy rázně vyřešit.

Rozbouraná koupelna v kompostu

„Sem někdo doveze pařezy, které se samozřejmě zkompostovat nedají. Našli jsme tady i koupelnu, kterou někdo rekonstruoval, a vrchol byl betonový sloupek z oplocení,“ popsal negativní zkušenosti tajemník slatiňanského městského úřadu Josef Prokš.

Nerespektování pravidel a vítaná možnost, jak se zdarma zbavit odpadu. Kompostárna je určená jen pro obyvatele města a jeho částí. Jenže to přestalo platit.

Kompostárna ve Slatiňanech

„Poslední kapka, která nás donutila rozhodnout se, že uzavřeme kompostárnu plotem, je neukázněnost občanů z jiných obcí,“ vysvětluje nezávislý starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Dokázat přestupek je ale velmi složité. „Zjistili jsme, že se sem naučili jezdit občané z Chrudimi, ze Sobětuch, Stolan, Svídnice, to máme i dokázané. Samozřejmě je ale musíte chytnout za ruku a dokázat, že to veze ze zahrádky tam a tam,“ povzdychl si starosta.

Brána a provoz s obsluhou

A tak se radnice rozhodla problémy rázně utnout. Kompostárnu uzavře, provoz omezí a zavede kontroly. „Areál bude oplocen dvoumetrovým plotem, bude tam posuvná brána, která bude vyžadovat obsluhu, takže tam bude místo pro obsluhu, bude to mít standardní provozní řád,“ popsal plánované změny starosta Ivan Jeník.

Úpravy budou stát zhruba tři a půl milionu korun a hotové mají být nejpozději na podzim.

Spustit audio

Související