Slatiňany povolaly myslivce. Budou chytat přemnožené nutrie

28. duben 2022 11:20

Do boje s nutriemi se vloni pustila Chrudim. Odchyty ale zabraly jen částečně a zvířata se navíc stěhují dál proti proudu řeky. Problémy tak mají teď i sousední Slatiňany. I tam se rozhodli nečekat a povolat na pomoc myslivce.

Rybník u nádraží je první věc, kterou člověk uvidí, když do Slatiňan přijede vlakem. A právě tohle místo si vybraly za svůj domov také nutrie.

„Na začátku roku tam byly tři, teď už jich napočítali deset. Je to hlodavec a ten se bude množit velice rychle. Tady nemá přirozeného predátora,“ popsal výrazné zhoršení situace nezávislý starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Hradec Králové, Pardubice, Chrudimi, tam všude už začali populaci nutrií redukovat. Slatiňany jsou další v řadě. A všude platí i stejné obavy - jako jsou poškozené břehy nebo možný přenos nemocí.

Rybník u nádraží ve Slatiňanech

„Norují zrovna pod břehem, kde je chodník, takže může dojít i k destabilizaci svahu a k poškození chodníku,“ popisuje starosta Ivan Jeník. Bojí se také toho, že nutrie ztrácí plachost, k čemuž přispívají i lidé krmením.

Myslivci v pohotovosti

„Oslovili jsme myslivce a myslivecké hospodáře. Potřebují povolení a čekáme na vyjádření. Pravděpodobně bude muset dojít k odchytu,“ upřesňuje možné řešení starosta.

Na další odchytové kolo se chystá i Chrudim. Vloni tam začal platit zákaz krmení zvířat, ale problém nevyřešil. Stav nutrií bude potřeba znovu snížit: „Naštěstí to není v tom rozsahu jako v minulých letech, ale už se opět začínají vyskytovat a bude zase probíhat odchyt,“ doplňuje místostarosta Chrudimi Aleš Nunvář (Piráti).

Nutrie ale nejsou jen výhradně městská záležitost. Potíže s nimi mají třeba i Bylany u Chrudimi, kde také čekají na povolení odchytů.

Spustit audio

Související