Z orlickoústecké textilky Perla zbyly jen hromady sutin

2. únor 2018 07:40

Demolice orlickoústecké Perly je u konce. Během přibližně pěti měsíců dělníci odstranili většinu budov a výrobních hal. Kdysi slavný podnik na výrobu tkaného textilu už připomíná jen komín a administrativní budova v Lochmannově ulici.

Místo budov je tam teď velká plocha, na které jsou rozmístěné hromady sutin a dalšího stavebního odpadu. Všechny budovy, které měly být podle plánů zbourané, tak jsou odstraněné. Nejvíc je to asi vidět na ulici 17. listopadu, kde teď je mezi domy díra a vlastně i kolemjdoucí mají dobrý výhled na to, co se v areálu bývalé textilky děje.

Ústí nad Orlicí: nová Perla, rekonstrukce aquaparku a odklad singletracků

Plánovaná podoba areálu Perly v Ústí nad Orlicí

Jak naloží orlickoústecká radnice s areálem po bývalé Perle, proč nevyšel projekt se singletracky a kdy vypukne rekonstrukce aquaparku? To jsou témata, o kterých v Dobrém ránu mluvil starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Teď ještě dělníci odstraňují zbytky betonových podlah a na určených místech i základy staveb. Zatím firma pracuje podle harmonogramu a vypadá to, že by ho měla bez potíží dodržet. Komplikace by prý mohly nastat jenom v případě, že by nějak výrazně nasněžilo.

Demolice je plánovaná až do konce února, proč ten měsíc, je potřeba ještě zlikvidovat betonové podlahy a základy. Druhý důvod je ten, že firma má omezené možnosti, jak odvážet odpad. Je totiž přesně stanovená pracovní doba a pak také počet nákladních aut, která během jedné hodiny mohou do centra Ústí vjet.

Pokud nenastanou nějaké komplikace a průtahy, řidiči budou moci v areálu Perly opět bezplatně parkovat v květnu. Nejdřív je potřeba plochu vyčistit, zpevnit a zarovnat a pak bude areál otevřený opět jako bezplatné parkoviště.

Pokud půjdou práce dobře, mohlo by se s pracemi na stavbě domu dětí a mládeže začít na podzim letošního roku. Záleží ovšem na tom, kdy bude vydané stavební povolení, jak dlouho potrvá soutěž na stavební firmu atd.

Plánovaná podoba Domu dětí a mládeže Ústí nad Orlicí
autor: Josef Ženatý
Spustit audio