Ústí nad Orlicí: nová Perla, rekonstrukce aquaparku a odklad singletracků

21. listopad 2016

Jak naloží orlickoústecká radnice s areálem po bývalé Perle, proč nevyšel projekt se singletracky a kdy vypukne rekonstrukce aquaparku? To jsou témata, o kterých v Dobrém ránu mluvil starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Co s areálem bývalé textilky Perla v Ústí nad Orlicí? To je otázka, která se už zdá být zodpovězena. Staré objekty ustoupí nové zástavbě. Na místě vyroste například zbrusu nový dům dětí a mládeže.

„Novostavba nám umožní postavit v rámci domu dětí i tělocvičnu, která je pro dům dětí stěžejní, a zejména nám umožní realizovat i dopolední výuku ZŠ Komenského, která svoji tělocvičnu nemá a paradoxně využívá tělocvičnu soukromou a platí nájem,“ vysvětluje starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek, proč padla volba na variantu s demolicí a následnou výstavbou.

V Perle bude dům dětí, škola, parkoviště

Do doby, než se plocha zaplní dalšími investičními akcemi, bude část areálu fungovat také jako parkoviště. To by podle Petra Hájka mělo být bezplatné. Další stěžejní investicí Pardubického kraje bude přemístění části střední uměleckoprůmyslové školy. Časový výhled počítá s tím, že demolice v areálu začnou v roce 2017, dům dětí by měl být hotov na přelomu let 2018 a 2019, střední škola nejdříve v roce 2019.

Singletracky nevyšly

Dalším chystaným projektem na Orlickoústecku byla výstavba takzvaných singletracků, která kvůli liknavosti polských partnerů nedopadla podle představ radnice.

Čtěte také

„Polská strana, když to zjednoduším, nedodala v rámci žádosti veškeré papíry v těch náležitostech, tak jak měla,“ vysvětluje Petr Hájek. Radnice ale nápad neopouští a chystá se dál jednat, jakým způsobem by se projekt, který má do regionu přilákat další turisty z řad cyklistů, mohl dál vyvíjet.

Aquapark dostal přednost před „zimákem“

Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek

Velkou investicí také bude rekonstrukce dosluhujícího aquaparku. Dosavadní opravy nebyly podle Petra Hájka úplně stoprocentní a za mnoho let užívání už se projevují neduhy jako průsak vody. Zastupitelstvo v tomto případě dalo zelenou sice nejdražší, ale nejefektivnější variantě.

„Příprava bude v příštím roce, realizace na přelomu roků 2017 a 2018, aby nová sezóna mohla být zahájena v novém, kompletně opraveném aquaparku,“ říká Petr Hájek. Radní dali bazénu přednost před zimním stadionem. „Ten nemá parametry na soutěžní hokej. Kdybychom ho chtěli zvětšit do takové kapacity, tak by to znamenalo investici takové velikosti, která řádově přesahuje naše možnosti. Navíc v našem okolí je několik stadionů, kde se hokej hraje i závodně a nechceme přinášet do našeho regionu další konkurenci, která by město stála jen provozní náklady,“ vysvětluje Petr Hájek.

Čtěte také

autor: HRU
Spustit audio