Z pardubického letiště se nově létá do španělského Alicante

26. březen 2018 10:20

Letiště v Pardubicích dnes zahájí provoz pravidelné linky do španělského Alicante. Je druhou linkou irské společnosti Ryanair, která od loňského září zajišťuje linku z Pardubic do Londýna.

Do přístavního města Alicante, jehož ekonomika je založená hlavně na turistickém ruchu, se bude létat dvakrát týdně, v pondělí a čtvrtek. První letadlo z Pardubic do Španělska odletí dnes krátce před 19. hodinou. Od června pak přibudou v letovém řádu pardubického letiště ještě charterové lety.

Z Pardubic do Řecka i Turecka

„Nabídka charterových letů je oproti loňsku o dvě destinace, řecký Heraklion a tureckou Antalyi, bohatší. Doufám, že se v příštích letech dočkáme dalších destinací,“ řekla ředitelka pardubického letiště Hana Šmejkalová.

Cestující těsně před odletem z Pardubic do Londýna

Vedle toho budou letadla v letní sezoně létat na Rhodos, do Burgasu a Podgorici. Nejfrekventovanějším dnem na pardubickém letišti bude v létě čtvrtek, kdy odtud budou odlétat letadla do Burgasu, Antálie, Londýna i Alicante. „Nejvíce letadel, pět týdně, bude v době dovolených směřovat do Burgasu,“ dodala Šmejkalová.

Celoročně odbavuje pardubický terminál ruské cestovní kanceláře, které dopravují cestující z Pardubic do Petrohradu, Samary, Jekatěrinburgu, Ufy a Kazaně, od loňského října provozuje společnost Red Wings linku Pardubice - Moskva.

Letiště Pardubice je vojenské letiště se statusem veřejného mezinárodního letiště, od roku 1994 je využívané i pro civilní provoz. Společnost East Bohemian Airpot provozuje civilní část.

Letiště odbavuje lety z nového terminálu za 267 milionů korun. Zprovoznilo ho na přelomu ledna a února. Po několika letech úbytku cestujících především z Ruska letišti opět přibývá přepravených lidí. Loni přepravilo 88 000 cestujících, což je téměř třikrát víc než předloni. V roce 2013 ale terminálem prošlo bezmála o 100 000 pasažérů víc.

zdroj: ČTK
Spustit audio