Za nedodržení spalničkové karantény hrozí postihy. Jde o porušení zákona

10. duben 2019

Spalničky se šíří raketovým tempem. Od začátku letošního roku je v Pardubickém kraji prokázáno 55 případů tohoto onemocnění. Čísla podle hygieniků ještě porostou.

Důvodů, proč se mezi populaci vracejí je hned několik. Snižuje se proočkovanost, nemoc k nám částečně zavlekli i cizinci a u některých lidí po delším čase ztrácí vakcína na účinnosti. „Spalničky jsou ostře sledované, spadají pod zákon a řídí se vyhláškami. Když se nemoc u pacienta potvrdí, automaticky je nařízena hospitalizace na infekčním oddělení. Pokud je na oddělení nedostatek lůžek, hygienická stanice nám vychází vstříc a povolí domácí hospitalizaci. Nemocný ale nesmí mít žádné vedlejší komplikace,“ vysvětluje lékařka Alena Židlická z pardubické nemocnice.

Spalničky se na začátku chovají jako běžné nachlazení

Spalničky jsou virového původu, nefungují na ně žádná antibiotika, ani jiné léky. Zrádné jsou v tom, že umí přechodně potlačit imunitu člověka, takže později se může ještě přidat zápal plic a v takovém případě se už antibiotika podávají. Ze začátku se mohou projevovat jako obyčejné nachlazení (rýma, kašel, slzící oči, teploty) a v ústech na sliznici tváře se objevují bílé tečky s červeným okrajem. Čtvrtý den nastupuje vyrážka na krku a obličeji, postupně se šíří na trup a končetiny.

Jak postupovat, když jsme byli v přímém kontaktu s nemocným?

Jakmile zjistíte, že jste přišli do styku s nakaženým člověkem, musíte jít k obvodnímu lékaři a zažádat o provedení krevního testu na protilátky. Pokud v laboratoři pracovníci zjistí, že jich máte nedostatek, informace se dostane nejen k vašemu praktikovi, ale i na hygienickou stanici, která vám ihned nařídí třítýdenní karanténu v izolaci.

Dokud se nepotvrdí, že máme dostatek protilátek, nepodceňujeme prevenci

Žijete-li ve společné domácnosti s dětmi a partnerem, i oni by měli podstoupit test na protilátky. Po vypršení karantény se můžete zase vrátit zpět do běžného pracovního i soukromého denního režimu. Je-li protilátek dostatek, měli byste být před spalničkami ochráněni.

Karanténa není čas pro nakupování a neslouží k návštěvě přátel

Nemoc se přenáší jednak kapénkami, ale i běžným dotykem, jako je klika u dveří, nebo držadlo v trolejbusu. V prostoru nákaza přetrvává ještě dvě hodiny poté, co nakažený už dávno odešel. Nemocný spalničkami může jednorázově nakazit až dvacet neočkovaných jedinců. Krajská hygienická stanice si pečlivě ověřuje, jestli lidé byli na testech a jestli ti, kterých se to týká, nastoupili do řádné karantény.

„Jakmile se zjistí a může to být i na udání, že dotyčný v karanténě pořádal třeba party, vše se začne prošetřovat. Mohou být uděleny sankce, nebo pokuty ve správním řízení. Kdyby pacient utekl z infekčního oddělení, byl by navrácen policií, která by musela vyhlásit pátrání. Mezi cizinci řeší porušení zákona cizinecká policie.“

Lékařka podotýká, že očkování není stoprocentní a i po něm se mohou spalničky dostavit. Jejich průběh ale bývá mírnější a rekonvalescence je kratší. Mezi 13. a 18. měsícem věku se děti očkují kombinovanou vakcínou, která působí ještě proti příušnicím a zarděnkám a druhou dávku dostávají mezi 5. a 6. rokem. „Už po první aplikaci jsou děti chráněné z 95 procent, po druhé dávce je to 98 procent.“ Kdo spalničky prodělal, je proti nim již chráněn doživotně.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.