Na vlastní kůži: Vlna spalniček zasáhla i Český rozhlas Pardubice

8. březen 2019 13:40

Ve východních Čechách se rychle šíří spalničky. Krajské hygienické stanice v Pardubickém i Královéhradeckém kraji jen za první dva měsíce letošního roku evidují mnohonásobně víc případů, než za celý loňský rok dohromady. V ohrožení se ocitla i redakce Českého rozhlasu Pardubice. Spalničky totiž dostala i jedna z kolegyň.

Odebrat krev, vyplnit žádanku a všechno odnést na mikrobiologii do Pardubické nemocnice, to je řetězec, který absolvovali všichni v redakci. Veškerý postup řešíme nepřetržitě s krajskou hygienickou stanicí.

V ohrožení jsou v redakci všichni, kteří s nemocnou kolegyní přišli do kontaktu. Člověk, u kterého propukne onemocnění spalničkami, je totiž infekční už týden před propuknutím nemoci. Na testy tak musela prakticky celá redakce.

Graf: Pardubický kraj má druhý nejvyšší výskyt spalniček v republice. Laboratoře zpracovávají takové množství vzorků, že se údaje velmi rychle mění.

Krevní test určí, jestli má člověk v těle dostatek protilátek. „Pokud se člověk setká s nemocným se spalničkami, je důležité aby se domluvil se svým ošetřujícím lékařem na odběrech, které určí hladinu protilátek v krvi,“ říká krajská epidemioložka Olga Hegrová.

Pokud by člověk měl protilátek málo, musí být tři týdny v karanténě. „Během těch tří týdnů se ukáže, jestli u dotyčného nemoc propukne, nebo ne. Máme zkušenosti, že pokud se u něj nemoc projeví, bývá to obvykle kolem 18. dne karantény,“ dodává Hegrová.

Pozitivní = v pořádku. Takový výsledek testu na protilátky chce každý

„Oproti loňskému roku je nárůst velmi výrazný. Za předchozí dva měsíce jsme otestovali v laboratoři Pardubické nemocnice přibližně tisíc vzorků s tím, že naše laboratoř zvládá otestovat přibližně 100 vzorků denně,“ říká mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová. „Za celý loňský rok jsme vyšetřili přibližně 1400 vzorků, jednalo se především o naše zaměstnance,“ dodává Semrádová.

Spalničky

Spalničky jsou 6x nakažlivější než chřipka, v populaci se šíří velmi rychle, pokud není proočkovanost minimálně 95%. U 1 případu z 5 se mohou objevit komplikace nebo závažný průběh onemocnění, jako je zápal plic, trvalá hluchota i encefalitida. Dvě dávky vakcíny poskytují téměř 100% ochranu proti spalničkám.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Testy na zjištění protilátek hradí pojišťovna jen v případě, že se člověk dostal do kontaktu s nemocným. Jinak jsou zpoplatněné, říká krajská epidemioložka Olga Hegrová: „Pokud si osoba chce z vlastní vůle nechat vyšetřit protilátky, tak tento zdravotnický úkon není hrazený zdravotní pojišťovnou.“

V Pardubickém kraji letos hygienici evidují už víc než 40 případů spalniček. Loni jich přitom bylo za celý rok jen osm. Podobná je situace i v sousedním Královéhradeckém kraji.

autoři: Josef Ženatý , pta
Spustit audio

Související