Za skladování výbušnin ve Slatině dostal podnikatel pokutu téměř 200 tisíc

4. leden 2018 10:20

Dvě firmy zbrojaře Martina Rudolfa dostaly za nedovolené skladování výbušnin v objektu bývalého kravína ve Slatině pokutu téměř 200 tisíc korun. České televizi to řekl mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.

Rudolfovy firmy Multiagro a Zelený sport Defence skladovaly v bývalých zemědělských budovách na 100 tun výbušnin, mezi nimi mimo jiné semtex. Před téměř třemi lety policie ze skladů ve Slatině u Vysokého Mýta odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu. Policie podnikatele vinila z nepovoleného ozbrojování, což ale soudy odmítly.

Ve Slatině je asi 50 kg semtexu, tvrdí majitel. Spekulace o vyšším množství odmítá

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta

Majitel firmy Multiagro Martin Rudolf odmítá spekulace, že v areálu ve Slatině jsou palety s trhavinou semtex. Českému rozhlasu sice potvrdil, že tam je asi 50 kilogramů semtexu V10, ale jako běžná součást vojenského materiálu, nikoli jako samostatná trhavina. Martin Rudolf tvrdí, že původní spekulace o paletách se semtexem jsou nedorozumění.

„Rozhodnutí Obvodního báňského úřadu v Hradci Králové je pravomocné,“ řekl ČT mluvčí Machek. Objekty podle něj nebyly zkolaudovány jako sklady výbušnin.

Loni v srpnu Krajský soud v Hradci Králové potvrdil, že skladování ve Slatině u Vysoké Mýta nebyl trestný čin. Neprokázalo se totiž úmyslné jednání podnikatele.

Rudolf nakonec po dlouhých jednáních s úřady získal souhlas stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě ke změně užívání objektů. Ten povolil takzvanou rekolaudaci všech pěti budov původně určených pro zemědělskou výrobu na sklad vojenského materiálu.

zdroj: ČTK
Spustit audio