Začala stavba obchvatu Dašic. Má sloužit jako přivaděč, dálnice ale bude hotová dřív

9. srpen 2022 08:33

U Dašic na Pardubicku začala stavba dálničního přivaděče k budoucí D35. Silnice bude zároveň sloužit jako obchvat města, hotová ale bude později než dálnice. Pro město Dašice to tak bude na určitou dobu nejspíš znamenat ještě vyšší intenzitu dopravy.

Silnice povede kolem jižního okraje města a napojí se na dálniční sjezd, který bude mezi Dašicemi a Komárovem. Stavba ale začala později, než bylo v plánu, začátek výstavby zdržel komplikovaný výkup pozemků.

„Bohužel delší dobu trvala jednání se soukromým vlastníkem pozemků, který prioritně bránil zemědělskou půdu, a jeho představy nešlo v zákonném rámci splnit. Nakonec jsme našli shodu, za což jsem rád,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš (ODS).

Čtěte také

Po dokončení dálničního úseku Časy - Ostrov má napojení budované napojení odvést tranzitní dopravu mimo město, kterým už dnes projíždí asi 3500 aut denně. Obchvat bude dokončen nejpozději na jaře roku 2024, některé části ale možná i dříve, řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

„Ambiciózně si myslíme, že v roce 2023 by mohly být některé dílčí úseky zprovozněny. Stavba má tři okružní křižovatky, tedy tři přípojné body, což je ideální pro to, aby se po některých dokončených úsecích už mohlo jezdit,“ řekl Němec.

Téměř tři kilometry dlouhá silnice zahrnuje i náročné přemostění řeky Loučné. Celkové náklady by měly dosáhnout téměř 477 milionů korun včetně DPH, archeologický průzkum stál dalších 83 milionů korun. Pardubický kraj výstavbu financuje z větší části z peněz, které mu před lety přislíbil stát.

Propojit Černou za Bory

Pro celkové napojení D35 z Pardubic kolem Dašic bude nutné vybudovat ještě přeložku silnice z Černé za Bory do Dašic, která bude tvořit obchvat obce Zminný. Nejdříve bude nutné dokončit archeologický průzkum a posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Stavba by mohla začít příští rok.

Úsek dálnice D35 Časy - Ostrov má být zprovozněn letos 22. prosince, lze očekávat, že tranzitní provoz přes Dašice výrazně vzroste. „Je to velký přínos pro Dašice (až bude hotový obchvat Dašic), který jim ulehčí. Je trochu zádrhel, že to mohlo být hotové současně se spuštěním sjezdu 22. prosince, ale chvála Bohu za to, že to bude,“ řekl starosta Dašic Petr Zikmund (STAN).

autoři: zen , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související