Žáci ZUŠ v Litomyšli mají nové nahrávací studio, učebny a koncertní sál

17. duben 2014

Základní umělecká škola Bedřicha Smetany v Litomyšli rozhodně nemá nouzi o nové žáky. A je pravděpodobné, že se teď děti do jejích učeben pohrnou o to víc. Škola má totiž nové nahrávací studio, pár učeben a také nový koncertní sál. To všechno díky rekonstrukci půdy a přestavbě vnitřního dvorku školy.

„Chodíme sem od první třídy, teď navštěvujeme třeťák, takže 11 let,“ říkají kamarádky Bára Šteflová a Pavlína Švábová, které vystřihly foxtrot na klavír.

Přiznaly, že škola je pro ně výjimečná: „Je to kus něčeho, co jsme tu za těch 11 let nechaly. A i když není pro někoho výjimečná, tak pro nás určitě jo. I vztahy s učiteli jsou výborné.“

Nové prostory si už moc neužijí, protože školu brzy přestanou navštěvovat. „Vždycky se sem rády podíváme.“

Škola budovala půdní prostory více než rok. Je tu prosklené atrium, s trámovým koncertním sálem a nahrávacím studiem.

„Mám radost ze všeho, protože si myslím, že takovéhle krásné originální prostory nemá jen tak nějaká základní umělecká škola, chválí si nové prostory zastupující ředitelka ZUŠ Bedřicha Smetany Markéta Hegrová.

Anička Kašparová hraje šest let na saxofon a klarinet a pět let na klavír. Na vystoupení do sálu se už těší: „Je to tu úplně úžasné. Když jsem viděla ty stavby, tak jsem si myslela, co to bude za hrůzu. Výsledek je ale úplně super.“

ZUŠ v Litomyšli navštěvuje 550 malých muzikantů, tanečníků, výtvarníků a herců. Opravu za 10,5 milionu korun hradila evropská i městská kasa.

autor: BRA
Spustit audio