Zahoďte sekačky a křoviňáky a předveďte se s kosou. Je tu Úherčický sekáč

13. srpen 2020

Už v sobotu 15. srpna v 16 hodin poměří v Úherčicích nedaleko Heřmanova Městce své síly a dovednosti s kosou nejlepší sekáči z České republiky a ze zahraničí. Pošesté se tam koná Úhečický sekáč.

„Jde o tradiční akci a řekl bych, že zájem diváků i soutěžících je stabilní. Soutěžící jezdí z celé republiky, především z jižních Čech a od loňska k nám jezdí i ze Slovenska,“ říká pořadatel Vít Žďárský.

Soutěží se v kategoriích můžu, žen, dětí a speciálními disciplínami jsou štafeta, nebo soutěž párů. „V mužské kategorii se kosí jeden ar, tedy louka s rozměry desetkrát deset metrů. Cílem je stihnout to co nejrychleji, ale zároveň to jen tak neodfláknut. To znamená, že se posuzuje i strniště a také srovnané řádky trávy. Ženy kosí půlku a občas chodí i děti, které mají dvakrát pět metrů,“ vysvětluje Vít Žďárský.

Nejlepší sekáče porazí jen traktor

„Nejlepší čas byl na prvním ročníku. Bylo ale hodně sucho a kosila se vojtěška. To je jednoduché na kosení, čas byl 3 minuty 13 sekund. Ale když se vezme standardní kosení louky, tak rekord padl loni. To byl mistr Marek Hedvigy ze Slovenska s časem 3 minuty a 40 sekund. To už je opravdu fičák. Ve srovnání se sekačkou, nebo křoviňákem je třikrát až čtyřikrát rychlejší. Jediné, koho sekáč neporazí, jsou velké traktory, které mají záběr třeba 15 metrů,“ říká Vít Žďárský.

Kosu si mohou vzít do ruky i ženy

Úherčický sekáč není jediná akce svého druhu u nás. „Podobných akcí ve standardním roce bývá až třicet, letos je jich kvůli koronaviru jen pět. A naše patří mezi největší.“ Kdo by chtěl předvést svou dovednost s kosou bude mít v sobotu možnost. Stačí dorazit v 16 hodin a zaregistrovat se do soutěže. Na nejlepší sekáče čekají pěkné ceny.

Kromě dobré nálady, a občerstvení čeká na návštěvníky v Úherčicích také drobný doprovodný program. „Ti nejlepší předvedou, jak se naklepává kosa, nějakou techniku kosení a protože v Úherčicích je to samý koňák, tak děti mají možnost se svézt. Vstup na akci i účast je zdarma,“ dodává Vít Žďárský.

Spustit audio