Zámecký park v Letohradu na Pardubicku nabízí zdarma prohlídku voliér s exotickými ptáky

3. červenec 2014
Česko – země neznámá

Veřejná voliéra exotického ptactva stojí u vchodu do letohradského zámeckého parku (směrem od Václavského náměstí). Přístupná je celoročně a zdarma. Chovné zařízení stojí v místě, které má za sebou tak trochu kuriózní minulost. Původně zde totiž stály skleníky, později pak veřejné záchodky. Návštěvníci se díky informační tabuli mohou ponořit do historie ještě hlouběji.

Součástí zámeckého areálu a parku byla dřevěná oranžérie a několik skleníků. Jeden ze skleníků s přilehlou kotelnou k vytápění objektů stával mezi vstupem z Vitanovského ulice a domkem zahradníka. Ve druhé polovině dvacátého století byla oranžérie přestavěna a skleník zrušen. Na jeho místě pak vyrostly veřejné záchodky, které sloužily až do roku 2005.

Uvolněný objekt se rozhodli zastupitelé města z iniciativy Klubu chovatelů exotického ptactva přestavět na voliéru pro papoušky. Tak se zrodil nový projekt oživení zámeckého parku a město Letohrad s finanční spoluúčastí Pardubického kraje a pracovním nasazením členů klubu vybudovalo v letech 2010 až 2011 zmíněnou voliéru. Otevřena byla 30. června 2011.

Voliéra má šest vnitřních ubikací ve zděném domku, včetně technického zázemí, a šest venkovních výletů. Před celým komplexem je ještě asi ve vzdálenosti půl metru od pletiva souvislá dřevo-skleněná stěna, která má chránit papoušky jednak před dravci, kteří žijí v parku, jednak bohužel i před vandaly.

Ara ararauna

Návštěvníci zámeckého parku mohou ve voliérách obdivovat papoušky, jejichž původní domovinou je převážně Austrálie a Jižní Amerika. Letohradští papoušci ovšem pocházejí z odchovů českých chovatelů. O voliéru se stará místní Klub chovatelů exotického ptactva. V současné době mohou návštěvníci vidět několik druhů papoušků. Voliéru obývá například papoušek ara ararauna, ara marakána, papoušek červenokřídlý, kakadu růžový, kakadu žlutočečelatý či rozela Pennantova.

autor: BRA
Spustit audio