Zámrsk - obec rozkvetlých kaštanů

17. květen 2015

Obec, kde si dostihový důchod užívá šampion Peruán. Obec, kde je uschováno 25 kilometrů archivních materiálů. Obec, která v květnu rozkvete kaštany. To je Zámrsk.

Leží u silnice I/36, asi pět kilometrů před Vysokým Mýtem ve směru od Hradce Králové a současně na hlavním železničním koridoru z Pardubic do České Třebové.

Dominantou Zámrsku je bezpochyby zámek, přestože o něm málokdo ví. Je ukryt v bujné vegetaci a od roku 1960 slouží jako Státní oblastní archiv. Jsou v něm uskladněny archiválie týkající se celých východních Čech, tedy velkostatků, šlechtických rodin, matriky a podobně. Pokud bychom šanony naskládali do řady, byla by dlouhá 25 kilometrů.

Archiv je běžně přístupný badatelům. Milovníci hradů a zámků si v něm na své nepřijdou, neboť z původního interiéru se nic nezachovalo. Přesto si mohou prostory zámku prohlédnout alespoň jednou ročně, a sice kolem 9. června, což je Mezinárodní den archivů, kdy se v Zámrsku koná den otevřených dveří.

Situační plán zámku v Zámrsku

K Zámrsku také patří Dostihové centrum. Svůj dostihový důchod si v něm užívá trojnásobný vítěz Velké pardubické z let 1998-2000 Peruán. Každou sobotu se brány centra otevírají návštěvníkům, kteří si mohou slavného koně prohlédnout v boxu nebo na pastvině. Představte se, že letos v březnu se Peruán dožil 27 let.

Milovníci památek se pak mohou vypravit k bývalé škrobárně, technické památce, která leží asi kilometr od obce směrem po toku Loučné, nebo si mohou prohlédnout hrobky někdejších majitelů zámku na místním hřbitově. Okolí Zámrsku nabízí možnosti k malebným výletům do přírody. Za vidění stojí i šestikmenná lípa, Strom roku 2004, která roste v zámeckém parku.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio