Zapomenuté bylinky našich babiček a recept na ořechový čaj od zkušené bylinkářky Radky Svatošové

14. říjen 2022

S bylinkářkou Radkou Svatošovou si v rozhlasové kavárně povídala Lada Klokočníková nejen o podzimu a jedlých i léčivých rostlinách. Jako téma si obě zvolily především zapomenuté bylinky našich babiček.

Kladu si otázku ohledně zapomenutých bylinek našich babiček, protože ona ta kontinuita je trošku zpřetrhána. Naše babičky nám kdysi uměly předávat své znalosti. A to už často bohužel mizí. A já bych byla moc ráda, kdyby se to znovu obnovovalo. Aby znovu babičky učily své dcery a vnučky, aby to šlo dál z generace na generaci.

Chybí kontinuita, předávání zkušeností z pokolení na pokolení. Chci znalosti našich babiček uchovávat a posílat dalším generacím.
Radka Svatošová, bylinkářka

Aby ženy uměly bylinkařit a uměly pomoci své rodině, protože tak to bylo vlastně od nepaměti. Často lidé říkají, že měli babičku bylinkářku a vzpomínají na ni. Dokud žila, tak si toho nevážili, že je brala na bylinky, že je to otravovalo. A pak jednoho dne tu už babička nebyla a najednou jim to začalo chybět a začalo je to mrzet, už se neměli koho zeptat.

Čtěte také

Dokud byla babička na světě, tak se mohli něco přiučit, ovšem s jejím odchodem se to ztratilo. Myslím si, že moc důležité, aby se předávání zkušeností obnovovalo. Je to úkol nás žen, babiček, maminek, všech. Muži byli vždy lovci, kteří chránili rodinu a zajišťovali obživu a ženy byly spíše sběračky, které sbíraly jedlé a léčivé rostliny.

Orientovaly se v tom a měly základní znalosti. Doktoři nebyli a bylinkářky uměly pomoci své rodině při běžných neduzích a problémech. Věděli, která bylinka roste poblíž a na co je léčivá. A tuhle znalost je potřeba znovu uchovávat a znovu obnovovat. Bylinky máme na našich zahradách, v okolí našich domů, všude v přírodě. Ale často je nepoznáme.

Další recepty, články a informace najdete na www.nasezelenalouka.cz

Příroda je pořád velmi pestrá a nejkrásnější jsou staré nešlechtěné babičkovské zahrádky, které mají největší kouzlo. Jsou tam ještě původní květiny, který třeba nejsou až tak krásné a přešlechtěné, nemají obrovské květy, ale mají v sobě léčivost. Současné zahrady nejsou většinou ani jedlé ani léčivé. Jsou opravdu jen pro efekt.

Ořechový čaj Radky Svatošové

Čtěte také

Ořechový čaj prostě na podzim nesmí chybět. Teď je období, kdy všichni sbírají, suší a louskají ořechy. A já každý rok apeluji na to, aby se nevyhazovaly skořápky, protože ty jsou vynikajícím lékem a vzniká z nich opravdu lahodný čaj.

Já dělám ořechový čaj úplně jednoduše. Na menší konvici vezmu zhruba hrst skořápek, na velkou konvici potom dvě hrsti. Skořápky propláchnu a dám je do studené vody. Buď je nechám macerovat přes noc, to ale ani není potřeba. Stačí je zalít studenou vodou a přivést k varu, i bez macerace.

Čtěte také

Potom skořápky povaříme tak dlouho, dokud čaj nezíská krásnou, zlatavou barvu. A můžete tam přidat klidně i nějaké zimní prohřívací koření. Já jsem tam přidala badyán, ale může se přidat kousek skořice nebo kardamom, prostě co komu chutná. A tím se chuť ještě doladí. Někdy tam přidávám třeba i rozinky nebo trošičku rumu, to je potom opravdu zahřívací varianta.

A tento čaj, když se povaří zhruba 15 minut až půl hodiny, tak se už může rovnou popíjet, ani se nemusí cedit. Skořápky tam mohou zůstat na dně. A vynikající je s medem. Můžete si ho dosladit sami podle libosti.

Celou bylinkovou radioporadnu s Radkou Svatošovou a Ladou Klokočníkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související