Závislost může ohrozit každého člověka

14. září 2017

Trápíte se a nevíte, jak z bludného kruhu ven? Nebojte se a začněte to řešit s vaší rodinou i odborníky. Závislost je nekontrolované nutkání opakovat své chování bez ohledu na jeho dlouhodobé důsledky. Může to být hra na automatech, ale také drogy, internet nebo alkohol.

Věda, která se závislostí zabývá, se jmenuje adiktologie. Adiktoložka Monika Plocová, ředitelka a zakladatelka Branického sanatoria v Praze už abstinuje 17 let: „Dostat se definitivně ze závislosti na alkoholu, znamená pracovat na sobě po zbytek života. Začíná to ambulantní, nebo pobytovou léčbou, která je u každého specifická. Je třeba si v životě najít smysluplnou náhradu a zalepit díru, která po alkoholu zůstala. Měli bychom si ujasnit, pro co a pro koho chceme žít.“

Ženy versus muži

V osmdesátých letech byl poměr mužů závislých na alkoholu vůči ženám 10:1. Dnes se poměr pohybuje až 1:1. Muži alkoholici si pitím krátkodobě posilují ego, mají problémy s erekcí a bývají často agresivní. Protože jsou racionálnější než ženy, ze závislosti se dostávají snadněji.

„Ženy jsou více emocionální a to u nich hraje velkou roli. Schovávají si lahve doma, kdežto pánové pijí ve společnosti. Často si při vaření nebo žehlení rozdělají víno a vymlouvají se na to, že práce tak bude snadnější a příjemnější. To, že ženy pijí, je signálem jejich vnitřní nespokojenosti,“ poukazuje Monika Plocová.

Neúprosné statistiky

„Podle posledních údajů OECD jsou obyvatelé ČR v pití alkoholu na druhém místě. „Průměrná spotřeba na jednoho člověka je 11,9 litru čistého alkoholu za rok. Před námi jsou jen Rakušané, kteří vypijí v průměrně 12,4 litru na osobu,“ připomněl kouč a projektový manager pražského sanatoria Tomáš Böhm. Ještě před deseti roky byla Česká Republika v konzumaci alkoholu na 10. místě. Tento posun na přední příčku je alarmující.

Desatero života se závislým člověkem na alkoholu

  1. únik z reality

  2. závislost je problémem celé rodiny

  3. nestyďte se

  4. motivace

  5. cesta k řešení

  6. řešení

  7. podpora rodiny

  8. abstinence-nový životní styl

  9. suchý dům

  10. komunikace-rodina na nových základech

autor: RIH
Spustit audio