Ze všech českých hor, ale také ze Slovenska i Polska, přijeli do Krkonoš soutěžit horští záchranáři

7. duben 2017

V Krkonoších se závodí o nejlepšího horského záchranáře. Do Špindlerova Mlýna se sjeli členové horské služby z celé země, ale také ze Slovenska nebo Polska. Na konci zimy poměřují své dovednosti při memoriálu Štefana Spusty a Jana Messnera, kteří zemřeli při záchranné akci na Sněžce v roce 1975. Dvoučlenné hlídky musí během dvou dní předvést perfektní kondici, skvělé lyžařské dovednosti, ale také svoz a ošetření zraněného.

Na Medvědíně soutěžé také záchranáři z Orlických hor. Je tady Jan Hepnar: „Jsou to závody dvojic. Já jdu s Honzou Pochobradským s kolegou z Děštného. Máme za sebou dva kopce. Počasí není úplně jarní jak jsme se těšili, ale spíš se zase vracíme k té zimě. Je to ledovaté, ale je to parádní zatím. Už se těším, až budeme v cíli. Ještě nás čekají nějaké dva kopce."

Čtěte také

Co pro vás znamená tento závod?
„Je to jak závod, tak prestiž. Závod, protože je to už na konci zimní sezóny, tak se na to samozřejmě všichni těšíme a máme to i současně za odměnu, když se sem nominujeme. Ale na druhou stranu je to velká prestiž. Bojujeme mezi sebou samozřejmě a každý chce vyhrát."

Horská služba

Je po sjezdu, nasazují se pásy, odkud jste přijeli na závody?
„Přišli jsme ze Slovenska z Vysokých Tater. Je to změna, poprvé jsem tu byl před 20 roky. Potom ještě párkrát, no a teď jsme se přišli podívat do našich spřízněných českých zemí. Je to taková kombinace setkání kamarádů, trošku prestiže a trošku i té společenské aktivity," říká Martin Matušek z Horské služby ve Vysokých Tatrách.

Dole vše sleduje náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Teď se závodí na skialpových lyžích. Co je na programu v pátek?

Ze všech českých hor, ale také ze Slovenska i Polska, přijeli do Krkonoš soutěžit horští záchranáři

„Budou probíhat technické disciplíny, to znamená svoz, obří slalom dvojic v hlídkách na čas a pak bude následovat ošetření úrazů a svoz," říká Adolf Klepš.

Jsou tu Slováci, Poláci, ale samozřejmě nejvíc záchranářů je z Čech. Tady je konkrítně dvojice ze Šumavy Libor Nykodém a Martin Kuky. Dvě třetiny závodu mají za sebou. Tak jaké to zatím je, jaké jsou pocity: „Počasí je takové jaké je, pro všechny stejné. Trošku fouká a padá i nějaký sníh, prostě jako na horách. Ale pěkně si to užíváme."

Výsledky memoriálu Štefana Spusty a Jana Messnera budou známé dnes večer.

Spustit audio