Ze zříceniny se stal zase důstojný hrad. Novogotickou podobu Kokořínu vtiskl ve 20. století Jan Špaček

22. březen 2024

Hrad Kokořín najdeme severně od Mělníka, na ostrohu pískovcové skály v Kokořínském dole, nad údolím říčky Pšovky.

Byl postaven ve 14. století, pravděpodobně pražským purkrabím Hynkem Berkou z Dubé. V průběhu své historie hrad vlastnilo několik šlechtických rodů, včetně Berků z Dubé, Vartenberků, Lobkoviců a Špačků. V 17. století byl hrad opuštěn a z vůle císaře Ferdinanda III. postupně chátral až do podoby zříceniny.

V období romantismu se rozvaliny Kokořína se svým okolím staly inspirací pro mnoho našich umělců. Doslova okouzlen byl touto krajinou například Karel Hynek Mácha, proto jen pár metrů na východ od hradu najdeme Máchovu skálu.

Na přelomu 19. a 20. století prošel Kokořín rozsáhlou rekonstrukcí a získal současnou novogotickou podobu. Je to zásluha tehdejšího majitele Jana Špačka, rytíře ze Starburgu. Šlo o první komplexní záchranu středověké zříceniny v Čechách. Špačkové byli významní mecenáši a na Kokoříně například schraňovali významná díla malíře Václava Brožíka včetně jeho slavného obrazu Mistr Jan Hus před Kostnickým koncilem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.