Zemědělci na Svitavsku žádají o dotace

13. únor 2003

Zemědělci na Svitavsku se připravují na podání žádostí o dotace na úhradu mimoprodukčních funkcí zemědělství. Musejí je podat prostřednictvím agentury ministerstva zemědělství do konce tohoto měsíce a přitom splnit řadu podmínek. Pokračuje Věra Pavlasová.

Jde především o dotace, které souvisejí s údržbou travních porostů a podporou pastevních ploch. Na Svitavsku se zmíněné dotace týkají zhruba 100 zemědělských subjektů. Podle slov ředitele svitavské agentury ministerstva zemědělství Bohuslava Lapáčka, aby mohly dotace obdržet, musí splnit řadu povinností.

"Nejenže musí udržovat v kulturním stavu své porosty po dobu celého roku nebo musí pást zvířata v určitém množství na pastevních areálech, ale musí zároveň také prokázat, že k 1. únoru tohoto roku nejsou dlužníky k vyjmenovaným subjektům, tz. nedluží na zdravotním pojištění, na sociálních odvodech, nedluží na daních a pozemkovému fondu a spoustě různých subjektů. To je výrazná a důležitá podmínka pro přiznání těchto dotací."

Ovce, slepice a tele
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.