Zítra bude v celém česku Národní potravinová sbírka

9. listopad 2017

Už v sobotu bude v celém Česku další ročník Národní potravinové sbírky. V Pardubickém kraji ji zajištuje Oblastní Charita Nové Hrady, která potravinovou banku v našem regionu založila. Dobrovolníci budou zítra ve vybraných prodejnách dávat lidem informace, jak do sbírky přispět.

Pracovníci banky mají domluvenou spolupráci hlavně s obchodními řetězci, které tam posílají  potraviny. Zatímco v roce 2015 to v Pardubickém kraji bylo zboží za milion korun, letos má zboží ještě před koncem roku hodnotu 7,5 milionu korun. A příští rok zřejmě bude situace ještě výrazně lepší, protože začne platit novela zákona, podle které obchody nad 400 metrů čtverečních plochy budou povinné nabídnout neprodejné potraviny právě do těchto bank. Takže třeba v Pardubickém kraji už hledají i nového pracovníka a kupují další auto.

Neplýtvejte jídlem! Ušetříte spoustu peněz

lednice

Zhruba čtvrtina Čechů běžně vyhazuje do koše nespotřebované potraviny. V popelnicích končí hlavně ovoce a zelenina, často i chléb či pečivo, mléko a výrobky z něj nebo uzeniny. Jak nakupovat, skladovat, vařit a neplýtvat? O tom byla rozhlasová Radioporadna s kuchařem Michalem Brodským.

Lidé, kterým nějaké potraviny zbydou doma do potravinové banky přispívat nemohou. U nich totiž není zaručená bezpečnost těchto jídel. Podle předsedkyně Potravinové banky Pardubického kraje Blanky Vopařilové jim sice lidé nabízeli třeba šťávy nebo domácí marmelády, ale u nich je určité riziko, a prý se to i stalo, že jsou zdravotně závadné nebo dokonce schválně otrávené.

Potravinová banka nerozděluje jídlo přímo, ale má v regionu asi 25 partnerských organizací, kterým ho posílá. Jsou to organizace, které se starají o bezdomovce, o sociálně slabé rodiny nebo spolupracuje s církvemi a nízkoprahovými zařízeními.

Do akce se zapojily vybrané obchodní řetězce a drogerie, kde budou dobrovolníci rozdávat lidem letáky a poradí jim, co můžou koupit. Potravinová sbírka bude probíhat v sobotu od 8 do 20 hodin v celé republice.

Spustit audio