Neplýtvejte jídlem! Ušetříte spoustu peněz

18. únor 2015

Zhruba čtvrtina Čechů běžně vyhazuje do koše nespotřebované potraviny. V popelnicích končí hlavně ovoce a zelenina, často i chléb či pečivo, mléko a výrobky z něj nebo uzeniny. Jak nakupovat, skladovat, vařit a neplýtvat? O tom byla rozhlasová Radioporadna s kuchařem Michalem Brodským.

„Potraviny jsou poměrně vysokou položkou v domácím rozpočtu. Už to je důvod, proč bychom se je měli naučit zpracovávat a nešeredit s nimi,“ říká Michal Brodský.

Nenakupujte hladoví, naskládáte potom do košíků spoustu věcí, na které vás doma přejde chuť. Napište si seznam a zvažte, jestli se opravdu v dohledné době dostanete ke sporáku. Nepodléhejte akcím. Takové potraviny potřebují okamžitou spotřebu. Raději si kupte maso u řezníka než v marketu. Vydrží vám déle čerstvé. Dávejte přednost sezonním potravinám. Využijte farmářské trhy, plody vaší zahrádky nebo pěstujte bylinky na balkoně.

„Obecně se přikláním k farmářským potravinám. Jejich kvalita je nesporná,“ radí Michal Brodský. Podle něho bychom doma měli mít dostatek sezonní zeleniny, koření, bylinky, v mrazáku domácí vývary.

Kvalitní uzenina vám doma vydrží i pět dní. Pečivo si také můžete koupit jako zmrazený polotovar, který si pak v ideálním množství dopečete doma.

Správné skladování potravin

  • lednička  - ovoce a zeleninu ukládáme omyté a osušené. Syrové maso uložíme tak, aby nepřišlo do přímého kontaktu s jinými potravinami.

  • cibule - skladujte je na suchém, temném a dobře větraném místě, třeba v přepravce ve spíži.

  • suché potraviny - z načatých obalů je přesypte do nádob s uzavíratelným víkem. Předejdeme tak rychlému kažení a zároveň zabráníme různým škůdcům a potravinovým molům, aby se dostaly k potravinám.

  • koření: investujte do kvalitních kořenek. Správné nádoby by měly být uzavíratelné, aby koření nevyčichlo a neztratilo svou barvu.

 

Vařit doma je zdravé i výhodné

  • je to zdravější – máte přehled o všech surovinách a ingrediencích. Jednoznačně vaše jídlo také obsahuje méně kalorií, tuků, solí, konzervantů.

  • je to levnější – rodinná večeře rozhodně vyjde daleko levněji, než jedno samotné jídlo v restauraci.

  • je to rozmanitější – váš jídelníček je bohatší, navíc máte možnost uplatnit rodinné recepty, které se dědí z generace na generaci.

  • podporuje to dobré vztahy v rodině – společně se podílet na přípravě jídla, popovídat si u jednoho stolu a pak umýt nádobí. Věřte, že díky domácímu vaření strávíte spoustu času se svými blízkými.

Pokud chcete doma uvařené jídlo zamrazit na později, pamatujte na to, že je potřeba ho včas sníst. Čím déle jídlo necháme v mrazáku, tím více ztrácí na kvalitě.

Některá jídla je dobré sníst hned po uvaření. Jiná získávají tu správnou chuť až za pár dní. „Omáčky a některé polévky jsou druhý až čtvrtý den lepší, protože se v nich rozloží chutě,“ vysvětluje Michal Brodský.

Nešetřete na kvalitě. Raději omezte kvantitu. To je jednoznačná rada Michala Brodského. Poslechněte si záznam pořadu.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.