Zmatek v popisných číslech donutil Proseč pojmenovat náměstí

7. květen 2015 12:27

Proseč kvůli lepší orientaci pojmenovala náměstí. To teď nese název Dr. Tošovského. Radnice se tak snaží vyřešit zmatek v popisných číslech. Centrum nikdy žádný oficiální název nemělo a stejnou adresu má několik různých domů. A to mate třeba doručovatele nebo záchranáře.

„Proseč se skládá ze všech místních částí – Proseč, Podměstí a Záboří, které byly sloučeny v roce 1950 a vznikly hned komplikace v tom, že popisná čísla se zde opakují všechna třikrát,“ starosta Proseče Jan Macháček vysvětlil hlavní důvody, proč ke změně došlo.

„Byl v tom zmatek. Problémy mají hasiči, záchranná služba. Stalo se, že občan volal záchrannou službu na Proseč 63 a záchranná služba bušila na dveře na náměstí. Přitom měli jet do Podměstí,“ dodává Macháček.

Náměstí v Proseči

Každé popisné číslo je třikrát, z toho musí být nadšeni například na poště. „Lidé už to mají zažité, že dělí Proseč na Podměstí a Záboří, ale i tak se stane, že na jedné ulici máme vedle sebe dva tři domy se stejnými čísly. Doručovatelé už jsou na to zvyklí. Spíše to dělá problém novým doručovatelům. Musí se to dohledat,“ říká pošťačka.

Změny ale nekončí, ještě tento měsíc budou zastupitelé Proseče hlasovat o nových názvech pro pět dalších ulic.

autor: kop
Spustit audio