Zoubek, Řepa, Kulhavý. Koho přidáte do jejich společnosti?

9. listopad 2018

Ceny Pardubického kraje čekají na své nové nositele. Se svou troškou do mlýna můžete přispět i vy. Právě teď krajský úřad sbírá jednotlivé návrhy a na jaře budeme znát výsledky.

„Nominace přijímáme do 30. listopadu. Musíme splnit požadavky Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (tzv. GDPR) . Potřebujeme větší množství času na zpracování než v předchozích letech. Navíc kvůli tomuto nařízení už není možné nominovat elektronicky. Nově je potřeba získat podpis navrhovatele i navrhovaného na vytištěném formuláři,“ říká mluvčí kraje Dominik Barták. 

Po sesbírání návrhů zasedne komise složená ze zástupců jednotlivých stran v krajském zastupitelstvu. „Vybrané návrhy následně schvaluje zastupitelstvo. K posouzení potřebujeme kompletní informace o navrženém. Popisu dané osobnosti je potřeba věnovat maximální pozornost. Potřebujeme samozřejmě i kontaktní údaje.“

Nejde jenom o rodáky

Cenu Pardubického kraje může podle Bartáka získat člověk, který v regionu dlouhodobě působí anebo na něj má vazbu. Neplatí, že by se v kraji musel přímo narodit. Škála oceněných je velmi pestrá. „Dřív cenu dostal třeba architekt Miroslav Řepa, sochař Olbram Zoubek, cyklista Jaroslav Kulhavý a další.“

Ceny se udílí v několika kategoriích, a to Za zásluhy o Pardubický kraj, dává se i Cena Michala Rabase za záchranu a Cena médií. Tu třeba naposledy získala učitelka Rita Chalupníková, která se dlouhodobě věnuje výuce fyziky na základní a střední škole a přípravě učitelů. Kvalifikovala se i do speciálního kurzu v USA. Kolem nominovaných se taky objevuje spousta zajímavých lidských příběhů.

Výroční ceny se budou slavnostně předávat v květnu 2019 ve Východočeském divadle v Pardubicích. Půjde o osobnosti za rok 2018. Pardubický kraj udílí ocenění od roku 2014. Je to skleněný kvádr s dominantním nápisem Děkujeme. Doprovází ho medaile a pamětní diplom.

autor: Jakub Malý
Spustit audio