Zprávy z židovského světa

18. březen 2007

Profesor semitských jazyků na hebrejské univerzitě v Jeruzalémě Richard Steiner rozluštil v lednu části textu, který je považován za nejstarší známý souvislý semitský text. Byl začleněn do egyptské skladby nalezené v podzemních chodbách pyramid Unas a Sakara. Její vznik je odhadován na 25. až 30. století před občanským letopočtem. Přestože byl text psán hieroglyfy, profesor Steiner v něm rozpoznal semitský jazyk, jímž hovořili Kananejci ve 3. tisíciletí před občanským letopočtem.

Šestadevadesátiletá Polka Irena Sendler byla nominována na Nobelovu cenu míru. Za války tato žena napomohla záchraně 2500 židovských dětí, když přesvědčila jejich rodiče, aby je nechali adoptovat v polských rodinách. Izrael oznámil, že nominaci Ireny Sendler bude podporovat. Nobelovy ceny budou vyhlášeny v říjnu.

Stadion v Berlíně byl pojmenován po německém židovském fotbalistovi Juliu Hirschovi, který za druhé světové války zahynul v Osvětimi. Hirsch patřil k nejlepším německým fotbalistům počátku 20. století, v roce 1912 byl členem německého týmu na olympiádě ve Stockholmu. V roce 1943 byl zavražděn.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio