Zprávy z židovského světa

29. duben 2007

Na hřbitově na Herzelově hoře v Jeruzalémě byl vztyčen památník více než 4000 etiopských Židů, kterým se v uplynulých desetiletích nepodařilo dostat do Izraele. Většinou zemřeli v 70. letech minulého století v Súdánu, kde se shromáždili v očekávání emigrace do židovského státu. Vycestování jim však nakonec nebylo povoleno a jako uprchlíci byli vystaveni všemožnému násilí. Odhalení jeruzalémského památníku se mezi mnoha čestnými hosty zúčastnil i izraelský premiér Ehud Olmert.

Sčítání v irské židovské komunitě ukázalo, že přes svou nepatrnost pomalu roste. Ukázalo to srovnání s rokem 2002. Oproti době před 5 lety v ní přibylo 140 osob a celkem dosahuje téměř 2000 členů. Tato tendence se přičítá liberální irské ekonomice, která láká zahraniční pracovníky. V řadách irské židovské obce jsou to především občané Izraele, Jižní Afriky, Severní Ameriky a východní Evropy.

Ze zprávy Světové zdravotnické organizace vyplývá, že Izrael je v některých ukazatelích před evropskými zeměmi. Izraelská žena má v průměru 3 děti, což znamená, že na jeden tisíc Izraelců připadá ročně 24 novorozenců. Evropský průměr je naproti tomu ani ne poloviční - činí 10 novorozenců. Také Průměrný věk v Izraeli je vyšší než v Evropě: činí 80 let oproti 79 letům na Starém kontinentě.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio