Zprávy z židovského světa

6. leden 2008

Jihoafrickou republiku opustily v posledních letech desetitisíce Židů. Oficiální postoj vůči bílým obyvatelům je natolik znejistil, že neviděli pro své rodiny žádnou budoucnost a odstěhovali se do Austrálie. Z původních 118 000 Židů jich v Jihoafrické republice zůstalo asi 70 000. Většina žije v Johannesburgu. Po převratu v roce 1994 prudce vzrostla kriminalita a emigrují zejména mladí běloši.

Nejnovější údaje ukazují, že děti tvoří v Izraeli celou třetinu celkové populace - jejich počet přesahuje 2 365 000. Nejčastějším židovským chlapeckým jménem je Itaj a dívčím Noa. V arabském sektoru pak Mohamed a Šahad.

V polském městě Kepno bylo koncem minulého roku nalezeno při stavebních pracích na 200 židovských náhrobků, pocházejících z místního židovského hřbitova, zničeného nacisty. Ti kameny z náhrobků použili k budování nádrže. Ve městě, v němž nyní nežijí žádní Židé, tvořila před válkou židovská populace 60 % z celkového počtu obyvatel.

Památník židovským obětem šoa Jad Vašem v Jeruzalémě zřizuje od ledna 2008 svou webovou stránku v arabštině. Je to reakce na stále silnější popírání holocaustu v muslimských zemích.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio