Zprávy z židovského světa

30. březen 2008

Americká vláda publikovala obsáhlou zprávu o stavu antisemitismu ve světě. Konstatuje prudký nárůst antisemitských projevů vydávaných za kritiku Izraele. Patrné je to zvláště v muslimských zemích. Instituce OSN se zcela neproporcionálně zabývají Izraelem ve srovnání s mnohými autoritářskými režimy ve světě. Zvláštní obavy vzbuzuje antisemitská rétorika íránského prezidenta Ahmadínežáda. Nárůst protižidovských projevů je patrný též v Evropě, zejména ve Francii, Německu a Velké Británii.

Švédská vláda zřídila webovou stránku shromažďující veškeré známé údaje o Raoulu Wallenbergovi. Tento švédský diplomat, který za druhé světové války zachránil před nacisty na 20 000 Židů v Budapešti, byl po dobytí města Rudou armádou zatčen a od té doby je jeho osud neznámý. Podle Rusů zemřel roku 1947, ale četné okolnosti nasvědčují tomu, že v ruském zajetí žil ještě dlouhá léta potom. Online databáze ve švédštině má více než 10 000 stran, zejména dokumentů, vztahujících se k Wallenbergově činnosti a jeho osudu.

Americký herec Tom Hanks plánuje natáčení svého příštího filmu v Izraeli. Uvedl to během své březnové schůzky s izraelským velvyslancem při OSN Dannym Gillermanem.

Ve Vídni byl otevřen nový sportovní areál tradičního židovského klubu Hakoach. Klub byl založen již v roce 1909 a díky jeho členům slavilo Rakousko v meziválečném období i mezinárodní úspěchy v plavání, zápasu nebo vodním pólu. Po anšlusu v roce 1938 byl klub zlikvidován a až roku 2002 se začalo jednat o jeho obnově. Vídeňský Hakoach dostal pozemek a současně mu stát a město přidělily dotaci na výstavbu nového sportovního centra. Prozatím byla postavena hala, která kromě sálu pro kolektivní sporty nabízí i saunu, posilovnu, menší sály pro box, zápas a stolní tenis.

V Londýně zemřel jediný britský Žid vězněný nacisty v koncentračním táboře. Leon Greenman se narodil v Londýně, ale odstěhoval se za svou nevěstou do Holandska. Zde ho zastihla okupace. Roku 1943 byl spolu s manželkou a synem deportován do vyhlazovacího tábora Osvětim a jako jediný z rodiny válku přežil. V londýnském židovském muzeu nechal po jejím skončení zřídit zvláštní část, zasvěcenou holocaustu, a sám na toto téma přednášel, zejména pro školy. V roce 1988 Leon Greenman obdržel od královny Alžběty II. prestižní Řád britského impéria jako ocenění svého boje proti rasismu a antisemitismu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio