Zralost jablka poznáme podle hnědých jadérek. Musí mít také všechny typické znaky svého druhu

12. září 2023

Všechno má svůj čas, a česání jablek také. Ty nejranější voňavé odrůdy jste už určitě snědli, a teď postupně dozrávají jablíčka na uskladnění. Jak je sklidit, aby vydržela dlouho krásná? Pro rady jsme zašli za zkušeným sadařem.

Ladislav Dufek je v Telči předsedou pobočky zahrádkářského svazu a jeho doménou jsou jabloně. Na jednu se mu dokonce podařilo naroubovat přes 200 druhů! Za léta, co sadaří, už ví, jak na sklizeň.

Stromy ve velké zahradě jsou různě vysoké. Z těch menších češe Ladislav Dufek jablka ze schůdků, které se běžně používají v domácnosti. Na ty vysoké má pak výsuvný štaflový hliníkový žebřík, na který je možné nasadit další prodlužující díl. „Je to lehký, krásně se to přenáší, je to skladný,“ chválí žebřík sadař.

Česáček je nesmrtelný

Nejcitlivěji utrhne jablko lidská ruka. Sadař používá léty osvědčený česáček z textilního sáčku nasazeného na kovovém kruhu s hřebínkem. „Ten je nesmrtelný,“ dodává. Česáček má nasazený na dlouhé hliníkové trubce. V hobby marketech je ale možné koupit i teleskopickou tyč, na kterou je pak možné nasadit i jiné nástroje.

Jablka je samozřejmě třeba česat zralá. Na to jsou tři pravidla. Jablíčko je možné utrhnout lehce i se stopkou, jadérka jsou hnědá, ne bílá, a plod musí mít dokončené všechny typové znaky. Čtvrtým doplňkovým pravidlem je ochutnání.

Zralá jablka

Při česání mívají sadaři na žebříku pověšenou látkovou tašku, ve které pak po částech a bez natlučení jablka snášejí dolů. „Nechávám je čtrnáct dní ve sklepě pod barákem vydýchat, pak je dávám do lísek,“ radí Ladislav Dufek s tím, že používá bedýnky plastové, protože dřevěné moc nevydrží. Jablíčka do bedýnek skládá v jedné i víc vrstvách. Pokud je to víc vrstev, je třeba pravidelně jablka kontrolovat a vytřídit nahnilá.

Spustit audio