Zrezlou lávku ve Chvaleticích čeká důkladný průzkum. Teď je na vlastní nebezpečí

8. červenec 2018 07:30

Obce v okolí Chvaletic na Pardubicku se skládají na důkladný průzkum skoro 100 metrů dlouhé lávky přes Labe. Chtějí zjistit, v jakém stavu má ocelovou konstrukci a jestli bude dál sloužit lidem při cestě na nejbližší vlakové nádraží. Lávku zatím žádný úřad neměl důvod uzavřít, na povrchu ale nese znatelné známky koroze.

 „Co bych se bál, na takové kvalitní lávce. To chce jenom některé sváry opískovat. Já po ní chodím denně,“ nepřipouští si možné problémy pan Karel, pro kterého je to nejkratší cesta z chvaletické vlakové zastávky přes řeku a dál do Selmic, nebo nedalekých Labských Chrčic.

Jeho názor na lávku ale nesdílí nezávislá starostka Chvaletic Blanka Zaklová. „Pochopitelně to rezne a nevíte, jestli je to skrz naskrz. To je všechno urezlé, i ty sloupky.“

Na vlastní nebezpečí. Obyvatele Chvaletic znervózňuje technický stav lávky přes Labe

Zrezivělá lávka přes Labe v Chvaleticích

Někteří lidé z Chvaletic na Pardubicku mají obavy o stav ocelové lávky přes Labe. Radnice tvrdí, že se o 30 let starou stavbu nikdo nestará a její pravděpodobný majitel - firma T.I.S.C. od ní dává ruce pryč. Lávka je přitom pro okolní obce důležitá, zajištuje lidem nejkratší cestu na vlak.

Starostka teď listuje posudkem, který vznikl v dubnu na základě vizuálního posouzení lávky. Vypočítává viditelné nedostatky, neříká ale, jak je na tom konstrukce uvnitř. To by měl řešit hloubkový průzkum. „Diagnostika a statický výpočet zatížitelnosti lávky přes Labe by se měl uskutečnit víceméně přes prázdniny a s termínem dokončení asi polovina září,“ dodává starostka.

Současný majitel lávky a správce místní loděnice firma T.I.S.C. s kontrolou podle Zaklové souhlasí, zaplatit jí ale budou muset obce samy. Zakázka má stát 120 tisíc korun.

Lávka: jediná cesta na nádraží

Labské Chrčice už 35tisícový příspěvek poslaly, podle nezávislého starosty Václava Nováka využívá lávku asi pětina lidí v obci. „Pro nás je hrozně důležitá. Někdo dělá na elektrárně, někdo ve Chvaleticích přímo, takže nás honí, aby byla lávka v provozu. Nehledě na to, že další vesnice, Selmice, Tetava, Hlavečník nebo Krakovany, to je jediné spojení k vlakovému nádraží.“

Ocelově stříbrná lávka je teď stále přístupná na vlastní nebezpečí. Obce zvažují, že vytvoří sdružení, stavbu z 80. let převezmou do své vlastní správy a budou se dělit o náklady na údržbu.  Jen její nový nátěr je podle chvaletické radnice vyčíslený zhruba na jeden milion.

Po rezavé lávce ve Chvaleticích se chodí na vlastní nebezpečí
autor: Ondřej Wolf