ZUŠ Polabiny je na seznamu přidružených škol UNESCO

24. září 2002

Základní umělecká škola Polabiny v Pardubicích je jednou ze dvou českých škol, které jsou na seznamu škol přidružených k UNESCO. Žádost byla podmíněna tím, že generální ředitel UNESCO vyzval umělecké školy jako základny kultury. Ředitel Zušky Jindřich Pavlík uvedl, že na seznam se dostali nejen díky projektu Art vade mecum, ale také proto, že jejich škola organizuje každoročně festival Zrcadlo umění:

"Ta naše žádost byla podrobena velkému zkoumání jak na Ministerstvu školství, tak na Ministerstvu zahraničních věcí. Teprve, když jsme získali souhlas od těchto dvou významných institucí, byla přihláška odeslána do Paříže a tam posouzena. Posouzena byla kladně. Přihlásili jsme se do programu, který nese název Výchova k udržování a záchraně kulturního dědictví. To v podstatě navazuje na ty naše základní myšlenky. Chceme pokračovat dál a dál. V současné době už navazujeme na ty naše dva základní pilotní projekty spoluprací s nadačním fondem Jenáček, který se zabývá integrací dětí postižených zdravotními problémy."

ZUŠ
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.