Absolventi vysokých škol mají velkou šanci sehnat práci

9. září 2004

Úřady práce v těchto dnech čelí náporu absolventů středních a vysokých škol, kteří po prázdninách začali hledat práci. Právě jejich příchod způsobil současný nárůst míry nezaměstnanosti. Vedoucí odboru poradenství pardubického úřadu práce Naděžda Černá potvrdila, že absolventi mají velkou šanci práci nalézt.

"My jsme již během prázdnin nabízeli absolventům programy Jak najít zaměstnání, i když se zde neevidovali, protože nemuseli, měli do 30.8. u středoškoláků vlastně statut studentů, takže pobírali přídavky na děti a všechny dávky se na ně vztahovaly, jako když studovali. Příliv absolventů stoupl, od poloviny srpna k nám přišlo 392 nových absolventů škol do této doby, což je velký počet. My se snažíme jim nabízet hodně informací o tom, jak vypadá trh práce a motivovat je k tomu, aby samostatně hledali práci. Tři měsíce by měli využívat veškeré možnosti a teprve když nebudou úspešní, tak s nimi budeme spolupracovat intenzivně."

Úřad práce
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.