Akce Cihelna v Králíkách bude opět bez bitvy. Musí stačit náhradní program

12. červenec 2022 07:35

Vojensko-historická akce Cihelna s velkou bitevní ukázkou  se v Králíkách na Orlickoústecku letos konat nebude. Organizátoři připravují na srpen náhradní program v menším měřítku. Armáda a složky integrovaného systému se kvůli jiným povinnostem nezúčastní, náročnou akci tak nadšenci do vojenské historie sami pořádat nebudou.

„Udělal jsem pro to všechno, ale armáda to odmítla jako první, pak jednotlivé složky IZS a nakonec to vzdalo i město Králíky. Takhle velkou ukázku pro 15 000 lidí nejde připravovat ve dvou lidech,“ řekl vedoucí provozní ředitel Vojenského muzea Králíky Martin Večeř.

Cihelna se konala každý rok koncem srpna. Je vzpomínkovou akcí zaměřenou na vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Koná se v regionu, kde v letech 1935 až 1938 vznikla pevnostní oblast na obranu hranic. Akce zahrnuje bojové ukázky vojenskohistorických klubů převážně s tématem druhé světové války.

Spanilá jízda místo bitvy

Na akci se vždy prezentovala armáda nebo složky IZS. Veškeré dění se nakonec bude v srpnu odehrávat v areálu vojenského muzea, na menší ploše, s menším počtem aktérů.

Pravděpodobně bude Cihelna jen 20. srpna na tankodromu vojenského muzea. Hlavní program bude začínat v 11:00 a 14:00, bude to vojensko-historická ukázka asi s 50 dobově ustrojenými vojáky. A vždy hodinu předtím bude ukázka vojenské techniky našeho muzea," řekl Večeř.

Den před konáním letošní akce uspořádají organizátoři spanilou jízdu vojenské techniky po Olomouckem kraji, loni se konala v Pardubickém kraji. V pátek 19. srpna také Králíky jako obvykle připravují kulturní program na Velkém náměstí.

„Bez armády by bylo akci Cihelna velmi složité pořádat organizačně i finančně. Páteční program letos bude, vystoupí místní kapely nebo Ready Kirken. Určitě chceme, aby se Cihelna v budoucnu konala," řekl starosta Králík Václav Kubín (Sportovci).

Letos se sešly události, které účast armády a složek IZS zamezily, předsednictví Česka v Radě EU a válka na Ukrajině. Své kapacity potřebují vojáci či policisté jinde, dodal Kubín.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související