Akce Cihelna bude letos bez armády, pokud vůbec bude

24. duben 2020 13:20

Armáda České republiky odřekla účast na letošním ročníku tradiční vojensko-historické Akce Cihelna. Ta se každoročně koná v druhé polovině srpna v Králíkách na Orlickoústecku. Armáda už dříve oznámila i zrušení podobné události s názvem Bahna, která se bývá každý červen na Rokycansku.

Kvůli pandemii koronaviru mají teď vojáci na starosti jiné a důležitější věci. Pomáhají zdravotníkům v nemocnicích, odbírají vzorky pro testy na koronavirus nebo pomáhají celníkům a policistům na hranicích. Akce Cihelna zkrátka není prioritou. Navíc v současnosti nasazení vojáci taky někdy potřebují volno a odpočinek.

V praxi to znamená, že Cihelna letos nebude Dnem sil podpory AČR, což je také oficiální název akce a armáda bude chybět jak v programu, tak v organizaci. Tradičně jsou totiž k vidění ukázky současné armádní techniky, včetně vrtulníků. Agentura logistiky se podílí i na organizaci a zabezpečení celé akce, na kterou přijíždí každý rok kolem dvaceti tisíc lidí. Otázkou zůstává, jestli v programu nebudou chybět i další složky IZS, protože ukázky předvádí i policie, celní správa nebo vězeňská služba. A tyto složky jsou v současnosti také velmi vytížené.

Organizátoři zatím počítají s tím, že v omezeném režimu bude a přípravy pokračují. Všechno ale bude záležet hlavně na dvou faktorech: Jestli ještě budou platit mimořádná opatření a jestli vůbec bude povolené podobné velké akce pořádat. Druhým faktorem pak bude postoj města Králíky, jestli do toho bez účasti armády bude chtít jít.

Cihelnu v Králíkách na Orlickoústecku každý rok navštíví kolem 20 tisíc lidí

Rozhodující bude přibližně 20. červen, protože organizátoři potřebují alespoň dva měsíce dopředu mít jistotu, že bude možné akci uskutečnit a dva měsíce na finální přípravu prý stačit budou.

Větší prostor v programu letos mohou dostat historické ukázky bojů a techniky. Ty jsou ale zase závislé na dobrovolnících, kteří se těchto ukázek každoročně účastní. Takže pokud Akce Cihelna letos bude, bude trochu jiná, než bývá obvykle.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související