Aktivní dovolená? Čekat na last minute se nevyplácí

10. květen 2018

Češi si oblíbili aktivní dovolené v zahraničí a stále častěji jim dávají přednost před nicneděláním na pláži. Nejvíce si objednávají zájezdy zaměřené na cyklistiku a turistiku. Poznávací pobyty pod stanem je už nelákají. K noclehu volí minimálně chatky, nebo mobilheimy.

Aktivní dovolenou můžete trávit i kombinací několika způsobů. První den, plavit se na jachtě, další dny vyrazit na kola a na konci poznávat historické památky. Je dobré si předem rozmyslet, jestli vyrazíte s dětmi, nebo bez nich.

„Pokud ratolesti berete s sebou, vyberte raději státy poblíž, aby zvládli cestu autobusem. Hodně je poptávka po Rakousku a Itálii, na takzvanou cyklistiku pod Alpami. Jednodenní trasy jsou dlouhé 15 až 25 kilometrů a vedou téměř po rovině,“ doporučuje Kamila Houhová z CK Poznání. Na turistiku je ideální Velká Británie, Irsko i Asie. Tady žijí velice příjemní a přívětiví lidé, je tu bezpečně.

Jak správně vybírat, abychom byli spokojeni

Nenechte se unáhlit a dejte si dost času na výběr zájezdu. Hledáte-li na internetu, zjistěte si, kdo zájezd pořádá a po té se ještě poptejte na podrobnosti přímo u pořádající cestovní kanceláře. Důležité také je, zeptat se na počasí.

„Třeba v Thajsku řádí monzuny každý měsíc v jiné oblasti. Nelze to tedy zobecňovat, že do této země nepojedu v létě, protože tady hodně prší. Hodně tedy záleží na tom, do jaké části jste se rozhodli odletět,“ upozorňuje Kamila Houhová.

Pozor na ceny zájezdů, nebývají konečné

Pátrejte i po programu zájezdu a odstavci, jaké položky cena zahrnuje a jaké nikoliv. Někdy nebývají započtené fakultativní výlety, vstupy na památky, nebo různé atrakce. Pak se vám zájezd prodraží o několik tisíc korun, aniž byste s tím počítali. Suma v katalogu nebo na internetu tedy nemusí být finálová.

Aby se exotická dovolená neproměnila v noční můru. Nepodceňujte očkování

Výlet mezi ostrovy v Thajsku

Chystáte se na exotickou dovolenou? V tom případě myslete včas na své zdraví. Čekají vás povinná očkování. Nezapomeňte na repelenty a pravidla stravování.

„Ráda bych také připomněla, že ne vždy se z aktivní a poznávací dovolené vrátíte odpočatí. Hodně času strávíte přesouváním se z místa na místo. Vybalujete a zase zabalujete kufry. V některých zemích musíte přeletět letadlem, takže hlídáte si, abyste byli včas na letišti. Někoho to dokonce může vystresovat, že let nestihne.“  V takovém případě je užitečné se poohlížet po poznávacím pobytu, kdy poslední dny relaxujete třeba u moře.

V žádném případě nepodceňujte připojištění. Každý by měl být pojištěn na zdravotní rizika v místě pobytu, proti ztrátě a poškození zavazadla. A v neposlední řadě proti stornu zájezdu, kdybyste nečekaně nemohli odjet.

Zájezdy na aktivní dovolenou kupujte nejlépe s půlročním předstihem. Pro cestovní kancelář to znamená nejen zajistit letenku a hotel. Zařizuje i spoustu dalších služeb v místech pobytu, které mnohdy nelze rezervovat na poslední chvíli. Při objednávkách na last minut může často dojít k nečekaným změnám a ve finále byste nemuseli prožít váš volný čas podle vašich představ.

autor: Věra Říhová

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.