Ani po měsíci není jasné, proč praskl hlavní horkovod z Opatovic

14. únor 2023 06:30

Opatovické elektrárny stále neznají příčinu lednové havárie, po které zůstal vyřazený hlavní horkovod. Bez tepla tehdy zůstaly domácnosti v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a v dalších městech. Co ale potrubí poškodilo, není možné říct.

 

Ve čtvrtek 19. ledna ráno praskl horkovod na třech místech, ze kterých pak unikala pára. Elektrárny musely hlavní přivaděč odstavit. Tím přišlo o zdroj tepla přes šedesát tisíc domácností ve východních Čechách, ale také třeba školy, zavřely aquacentra, na svoje záložní zdroje musely najet nemocnice v Hradci Králové, Pardubicích i Chrudimi. Odstávka a následné opravy trvaly celý den, v noci se podařilo síť zase zprovoznit.

Elektrárna: obsluha nechybovala

Proč potrubí na několika místech prasklo, se ale zatím neví. Podle mluvčí Elektráren Opatovice Hany Počtové firma na objasnění celé mimořádné události stále pracuje. Nebyla prokázaná nějaká chyba obsluhy, podle záznamu tlak v potrubí nijak nekolísal, vyloučené je i cizí narušení sítě. Elektrárny poškozené části horkovodu poslaly na expertizu, která by mohla ukázat víc, ale testy potrvají zhruba měsíc.

Ztráty zatím distributor přesně spočítané nemá, řádově to budou určitě miliony korun. Jde o zcela výjimečnou situaci, něco podobného se nestalo přes dvacet let. Poslední velká havárie potkala elektrárnu na podzim 2002, kdy se zřítila střecha kotelny. Tehdy byly následky ještě horší, odstávka trvala skoro dva týdny.

Spustit audio

Související