Elektrárna Opatovice nechala vyrobit novou parní turbínu. Výměna bude stát přes půl miliardy

7. říjen 2022 11:49

Opatovická uhelná elektrárna pokračuje v modernizaci technologií. Před časem uzavřela kontrakt za víc než miliardu a půl na obnovu další klíčové parní turbíny. Nové zařízení by mělo být méně energeticky náročné a plně funkční do dvou let.

Zakázku na výrobu nové turbíny vyhrála strojírenská firma z Plzně, která má v této v oblasti bohaté zkušenosti a je to ta samá společnost, která dodávala opatovické elektrárně novou turbínu TG5 už předloni, takže má i na co navázat. Teď by měla postavit a namontovat další novou turbínu s označením TG3, jde o kondenzační odběrovou parní turbínu o výkonu 65 MWe (elektrických megawatt) a až 140 MWt (tepelných megawatt). Součástí zakázky je i dodávka veškerého příslušenství a řídicích systémů.

Odklon od uhlí

Podle informací elektrárny je hlavním přínosem zlepšení spolehlivosti dodávek tepla a elektrické energie. Turbína by měla být o 15 procent efektivnější než ta původní. Obnova zařízení začne příští rok. „Obnova zařízení se uskuteční v roce 2023 tak, aby byla turbína plně k dispozici už pro rok 2024. Plánované náklady na modernizaci zařízení jsou vyčísleny na téměř 590 milionů korun,“ řekla mluvčí opatovické elektrárny Hana Počtová.

Elektrárna v minulosti zmodernizovala čtyři ze šesti výrobních bloků, zbývající dva postupně doslouží. Do budoucna plánuje využívat i jiné zdroje než uhlí, například zemní plyn, biomasu a v úvahu připadá i spalování komunálního odpadu. Souvisí to s plánovaným odklonem od uhlí a cíleným snižováním škodlivin vypouštěných do okolí. V současné době funguje elektrárna na základě pravomocné emisní výjimky, protože nesplňovala zákonné limity na rtuť a oxidy dusíku.                

Teplo pro východní Čechy

Společnost EOP zajištuje dodávky tepla a elektrické energie v regionu východních Čech. Teplo dodává do 63 tisíc domácností a dalším institucím a podnikům v Pardubicích, Hradci Králové, Chrudimi, ale i v dalších městech a obcích v regionu. Dodávky tepla zajišťuje také do Nemocnic Pardubického kraje a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související