Areál bývalé Tesly v Pardubicích se proměňuje v novou bytovou čtvrť

16. leden 2023 11:36

První byty v bývalém areálu Tesly v Pardubicích jsou téměř po dvou letech dokončené a majitelé si je přebírají. Developer dál v území staví. Jde o první velký brownfield, který město prodalo pro bytovou výstavbu. Žít tam bude okolo 750 lidí.

Tesla zkrachovala v Pardubicích v 90. letech, zbyl po ní v blízkosti železniční trati a krajské nemocnice opuštěný areál, který chátral. Na přelomu tisíciletí koupila 2,5 hektaru společnost Foxconn a chtěla tam stavět továrnu, z toho sešlo a postavila ji jinde.

Za korunu pak převedla areál Pardubickému kraji. Část pozemků kraj sanoval, ale využití pro ně neměl. Dlouho pak jednal s Pardubicemi, že brownfield městu věnuje s podmínkou dopravního napojení na hlavní silnici u nemocnice. Nakonec město brownfield převzalo v roce 2012.

V roce 2018 radnice rozhodla, že ho prodá za více než 35 milionů korun firmě LinCity, dceřiné firmě VCES. Uzemní rozhodnutí firma získala v roce 2020, první etapu výstavby bytů zahájila v únoru 2021. První dům, který je podél železniční trati, je hotový, je v něm 126 bytů a majitelé si je postupně přebírají.

Stavba řadových domů v Nové Tesle v Pardubicích

Podle mluvčího skupiny VCES Vladimíra Ujce teď třeba zařizují kuchyňské linky a další vybavení, které tam chtějí. „Z nevzhledného brownfieldu se stává bytová čtvrť. První objekt je po kolaudaci. Předávky bytů stále pokračují. Dál stavíme například 11 řadových domů, demoliční materiál byl použitý na zpětné zásypy. Používají se tady betony s nízkou uhlíkovou stopou,“ řekl Ujec.

200 nových bytů

Stavební práce komplikovaly rostoucí ceny a nedostatek materiálu. Část dělníků z Ukrajiny odjela kvůli válce s Ruskem domů. Podle projektového manažera Martina Kryštofa šlo o řešitelné problémy. „Pro nás jako pro stavaře je zajímavější stavět těžší projekty, dělat brownfieldy, a trochu přispět k oživení lokality, než zastavovat zelené pole,“ řekl Kryštof.

V areálu bude přes dvě stě bytů. Stavební práce jsou rozdělené na tři etapy, developer je v půlce druhé stavební fáze. V prvním čtvrtletí bude hotový parkovací dům a supermarket a dělníci také dokončují sjezdovou rampu k nemocnici. Kolaudace bude podle Ujce ve druhém čtvrtletí.

„Ještě nás čeká dokončení bytových domů D1, D2 a D3, jsou ve fázi hrubé stavby. Budou tam probíhat práce v interiérech. Stejné to je s objekty řadových domů,“ řekl Ujec.

Nová Tesla slibuje bydlení s množstvím zeleně

Podle zástupců developera mají lidé o bydlení v nové lokalitě zájem. Byty v druhé etapě se prodávají zhruba za 95 000 až 100 000 korun za metr čtvereční. Celý areál má být hotový v roce 2025, kdy bude postavená dřevostavba s 11 byty.

Jako poslední přijdou na řadu sadové úpravy. „Zeleně tady bude dost, na řadových domech budou zelené střechy, bude i na obchodním domě. Mezi bytovými domy bude zeleň, stromy, mobiliář a další doplňky,“ doplnil Kryštof.

Z celého areálu Tesly zůstala uliční budova Telegrafie. Vlastní ji od prosince 2021 Univerzita Pardubice. Chce tam přemístit Fakultu zdravotnických studií, která sídlí ve stísněných prostorách. Její přestavbu škola plánuje patrně v roce 2024, na projekt chce získat dotace.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související