Továrna se promění na byty. V pardubické Tesle vznikne moderní bydlení

23. březen 2021 17:10

Jeden z největších pardubických brownfieldů se za pár let změní v rezidenční čtvrť. Areál bývalé Tesly Kyjevská si pronajala a v horizontu několika týdnů i koupí firma Linkcity, která po dvouletém jednání s městem plánuje ještě na jaře začít s bouráním starých objektů a stavbou nových domů.

Čtěte také

Tovární výroba v místě za železniční tratí ve čtvrti Pardubičky začala v roce 1920, kdy tam měla vzniknout výrobna obuvi. Ještě před dokončením ho ale původní stavitel odprodal firmě Telegrafia, která tam roku 1922 začala vyrábět telegrafy.

Po jejím zániku v roce 1945 se fabrika stala součástí národního podniku Tesla, od roku 1992 je areál opuštěný a chátrá.

Od Tesly Pardubice ho nejdřív za symbolickou korunu dostal kraj, ten nechal odstranit ekologické zátěže a pak danajský dar poslal dál pardubické radnici. Ta od roku 2012 hledala způsob využití.

Náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO) řekl, že firma Linkcity představila městu zajímavý projekt a nabídla částku 36 milionů korun. „Z širšího úhlu pohledu to pro nás znamená zkvalitnění toho prostoru, vyřešení toho brownfieldu jako takového, kdy tam získáme bydlení pro lidi.“

Firma Linkcity chce na ploše 2,5 hektaru postavit čtvrť s názvem Nová Tesla. „Nejenom rezidenční čtvrť, ale tolik chybějící obchodní prostory, supermarket, sjezd do lokality, infrastrukturu,“ říká zástupkyně generálního ředitele Kristýna Zavrtálková.

Nová Tesla slibuje bydlení s množstvím zeleně

Jediné, co z bývalé fabriky zůstane, bude budova Telegrafie, to je ten objekt hned za železniční tratí. Po opravě ho využije Univerzita Pardubice a navíc bude prakticky fungovat jako protihluková zeď.

Byty, náměstí, náměstí, zeleň

„První fáze bude kolem 127 bytů a potřebná infrastruktura a pak se pokračuje dál na náměstí, obchodní prostory a Univerzita Pardubice bude rekonstruovat svoji část.

V první fázi vznikne v Nové Tesle 127 bytů

Firma také slibuje, že v místě bude i dost zeleně, což zaujalo náměstka Jana Nardchala, který má na starosti i ekologii: „Mě tam zaujaly zelené střechy, poměrně velké množství zeleně, velmi citlivý přístup k tomu území.“

Kristýna Zavrtálková pak dodala, že v nové čtvrti bude dost parkovacích míst pro rezidenty: „V lokalitě budujeme i parkovací dům, který má více než 150 parkovacích stání.“

Firma za areál zaplatí 36 milionů korun, 40 procent dostane Pardubický kraj, který je použije na zaplacení dopravního napojení krajské nemocnice. Práce na revitalizaci území by měly začít v dubnu, první etapa má být hotová do konce příští roku.

Spustit audio

Související