Automobilky kvůli nedostatku čipů omezují výrobu, reaguje i přeloučský Kiekert

18. říjen 2021

Automobilkám chybí čipy a omezují nebo zastavují výrobu. Problémy začínají pociťovat i firmy v Pardubickém kraji. K organizačním změnám musel přistoupit i přeloučský výrobce zámků do aut Kiekert.

Podle vedení podniku se stejně jako většina průmyslových závodů aktuálně potýkají s nedostatkem klíčových materiálů. V tomto případě jde hlavně o kovy a granuláty pro výrobu plastových dílů.

Přestože firma musela rychle hledat alternativní materiály, zatím se nedostala do situace, že by omezovala dodávky svým zákazníkům. Podle generálního ředitele závodu Petra Kuchyni se růst cen dotýká všech oblastí. Například cena námořní dopravy z Číny vzrostla od začátku roku až čtyřnásobně. A to se také promítá i do cen dílů, na kterých je výroba v přeloučské strojírně závislá. 

Přebytek agenturních pracovníků

Vzhledem k tomu, že většina evropských automobilek výrazně omezila výrobu, adekvátně musela zareagovat i přeloučská firma. Produkce na některých linkách už je omezená a výrobní kapacity přesunuli na projekty, po kterých poptávka zůstává. Petr Kuchyňa potvrdil, že dramatickou situaci na automobilovém trhu pociťují i v Přelouči a momentálně jí řeší propouštěním některých agenturních pracovníků.

Sklad společnosti Kiekert, která v Přelouči vyrábí zámky do aut

Přeloučská pobočka Kiekertu zaměstnává 2200 lidí, z toho 1700 je ve výrobě. Vedení závodu ale ujišťuje, že i přes omezování výroby se kmenoví operátoři výroby bát o svá místa nemusí, práce je prý díky širokému spektru zákazníků dost. Případné výkyvy by se tedy dotkly jen těch agenturních pracovníků.

Podnik vyrábí zámkové systémy do aut, zhruba 90% produkce přeloučského závodu míří na evropské trhy a mezi jeho zákazníky patří skoro všechny světové automobilky.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související