Sehnat bydlení v Přelouči je téměř nemožné. Město chystá stavbu 180 bytů

26. červen 2021 08:34

Jestli chcete bydlet, pak si musíte připlatit nebo hledat. Situace na trhu s realitami není v poslední době pro zájemce zrovna nejpříznivější. Ceny nemovitostí a podnájmů jdou prudce na horu a sehnat úplně nový byt taky není jednoduché, nejsou prostě leckde k mání. Je to případ i města Přelouče.

Sehnat byt je podle vedení města v současné době velký problém a starostka Irena Burešová z ODS dokonce mluví o kritické situaci. Byty nejsou, špatně se shánějí nebo za ně majitelé chtějí hodně peněz. Čím dál víc se proto lidé podle Burešové obrací na radnici a ptají se, jestli nevědí o někom, kdo byt prodává nebo pronajímá. Odpovědi pak prý většinou bývají záporné. Byty chybí a zatím se ani žádné nové nestaví.

Čtěte také

Přeloučská radnice to řeší a právě teď chystá rozsáhlou výstavbu na jižním okraji města v místní části Hodinářka. Podle aktuálních informací by tam na víc než tříhektarovém městském pozemku mělo vzniknout až 10 nových tří nebo čtyř podlažních bytových domů a deset řadových domků, celkem je to 180 nových bytů, převážně 1+1 a 2+1. Odhadovaná cena výstavby je podle radnice asi půl miliardy korun.

Samotná stavba by měla být věc developerského záměru. Město ale pro něj vytyčilo určité mantinely a závazné podmínky. Teď v červnu prošly zastupitelstvem. Firma, která se do výstavby pustí, bude muset respektovat schválenou územní studii. V praxi to znamená třeba dodržet maximální výšku domů, rozestupy mezi nimi, rozsah veřejných ploch. Zároveň také připraví parcely, zasíťuje pozemky, postaví příjezdové komunikace a parkovací stání nebo i dětské hřiště.

Kdy se nových bytů lidé v Přelouči dočkají? To záleží i na tom, jak investoři zareagují na výzvu Přelouče. Její znění by měli zastupitelé schvalovat letos v září. Případný developer pak bude muset vypracovat i projektovou dokumentaci a získat stavební povolení. Starostka Přelouče nicméně předpokládá, že výstavba by mohla začít v roce 2023.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související