Bazalku využijete na pesto, ale také na popraskané rty. Stačí ji nasekat a smíchat se sádlem
Vůně bazalky je vůní Středomoří a je typická i pro místní kuchyni. Kombinuje se s rajčaty, olivovým olejem a ostřejšími sýry, oblíbená je jako pesto smíchaná s česnekem a opraženými slunečnicovými semínky.
Ovšem má i léčivé účinky! Popraskané rty zahojí směs sádla a nasekané bazalky. Voňavá bylinka také podpoří tvorbu mateřského mléka.
A bolest hlavy přejde, když budete popíjet tento nápoj: Do půl litru vody vložte dvě snítky bazalky a povařte. Přeceďte a přidejte šťávu z jednoho pomeranče.
Zkuste si vyrobit bazalkový olej, není to nic složitého! Pokrájíte bazalku, malou cibulku (nejlépe jarní) a kousek červené papriky. Směs zalijete olivovým olejem a dáte do skleničky. V chladu nechte 10 dní a poté používejte jako dresink na salát.
Věděli jste, že v Indii je bazalka posvátná? Má rituální význam, její stonky tam nosí věřící jako růžence.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.