Bazén na plovárně v Třemošnici letos zůstane bez vody

4. duben 2017 13:59

Koupaliště v Třemošnici na Chrudimsku zůstane letos zavřené. Bazén je ve špatném stavu a voda z něj doslova mizí. A to samozřejmě něco stojí. Město už dál nechce na provoz plovárny doplácet. Zůstane tedy dočasně mimo provoz.

Koupání v Třemošnici vycházelo dost draho. Betonový bazén je ze sedmdesátých let a není v dobrém stavu. Voda z něj uniká trhlinami, a i když se správci každý rok snaží díry zadělat, problémy se pořád opakují.

Běžně se stávalo, že každý den museli provozovatelé pětinu vody dopouštět, protože se prostě ztratila. Město tak na provoz plovárny doplácelo tři čtvrtě milionu korun - a to je podle radnice už příliš. Rozhodla tedy, že koupaliště letos vůbec neotevře.

Čtěte také

Oprava bazénu je v plánu, ale nebude jednoduchá. Město si nechalo zpracovat návrh kompletní rekonstrukce plovárny, jenže problém jsou peníze. Odhad ceny za přestavbu začíná na padesáti milionech korun a to je na Třemošnici moc.


Koupaliště v Třemošnici
Bylo vybudováno v letech 1935 a 1936. Vloni se z bazénu ztratilo téměř 400 m3 vody denně. Rekonstrukce by vyšla na 55-70 milionů.

Radnice tedy nechá prověřit ještě jinou možnost, to je zredukovaná varianta, která počítá se zmenšením bazénu a vynecháním některých vodních atrakcí. I tak by to byly řádově miliony korun.

Kdy se bazén znovu zaplní?

Letošní odstávka se asi trochu protáhne. Dočasné uzavření by tak mohlo trvat i několik let, než město vyřeší způsob rekonstrukce i to, jak opravu zaplatí. Radnice ale počítá s tím, že bazén nezůstane prázdný definitivně, plovárna by v Třemošnici měla být do budoucna zachovaná.

autor: kop
Spustit audio