Betlémářské a varhanářské město Králíky

13. prosinec 2015

Králíky se německy jmenují Grulich, což prý bylo odvozené od slova ošklivý. Asi to bude jen pověst nebo pomluva, protože Králíky jsou malebným městem nedaleko polských hranic. Leží ve východní části Pardubického kraje nedaleko nejvyššího vrcholu kraje Králického Sněžníku. Králíky mají něco přes čtyři tisíce obyvatel a známé jsou třeba díky betlémům, které se odtud vyvážely do světa.

Noční prohlídka kláštera

Klášter nahoře nad městem nabízí už několik let možnost nočních prohlídek. Za větrného dne je tam chladno a vítr navíc dotváří tajemnou atmosféru. Při noční prohlídce se návštěvníci dostanou i do míst, kde se pohřbívali zemřeli členové řádu redemptoristů, kterému klášter patřil a stále patří. Pokud se tam vydáte, připravte si teplé oblečení. V noci je nahoře chladno.

Památník obětem internace

Klášter redemptoristů v Králíkách můžete navštívit i přes den. Je tu památník obětem internace, ve kterém nahlédnete za zdi komunistických lágrů. Klášter totiž sloužil jako vězení pro kněží a další duchovní, které komunisté v padesátých letech zavírali. Expozici tvoří vězeňská cela, kancelář velitele, soudní síň a barák z lágru.

Králické betlémy

Betlémy z Králík se v minulosti vyvážely i do dalekého zahraničí. Rodiny z Králík se za dlouhých zimních večerů bavily výrobou jesliček, které vykupovali takzvaní faktoři. Ti je potom vozili na trhy do velkých měst a dokonce i do zahraničí. Protože Králíky ve světě nejsou moc známé, tak se betlémy odtud prodávali většinou jako Vídeňské jesličky. Lidem to ale nijak nevadilo, důležité pro ně byl, že si přivydělali.

0:00
/
0:00

Králické varhany

Kromě betlémů se v Králíkách vyráběly i varhany. Tato tradice už stejně jako betlémářství zanikla. Varhany z Králík můžeme stále slyšet hrát v kostelech v celých Čechách. V muzeu v Králíkách mají jedny menší varhany, které původně byly v kostele v Chrudimi. Dodnes jsou králické nástroje k slyšení v Maršíkově u Velkých Losin, v Horním Jelení, Třebsku u Příbrami,v Olomouci, Praze, Lanškrouně nebo Hradci Králové.

autor: mkk
Spustit audio