Bibli na náměstích četli lidé už po deváté

15. duben 2017

Stalo se už tradicí, že o velikonočním týdnu se řada měst připojuje k Celonárodnímu čtení Bible. Letos čtou lidé na náměstích už po deváté. I v České Třebové se sešli na Starém náměstí členové několika církví, aby si připomněli významné kapitoly z knihy knih.

Přesto, že v České Třebové pršelo, pod stříškou se řadilo několik lidí, kteří si přišli přečíst svůj kousek Bible. Dočetl i pan Milan Mikolecký, který se účastní každý rok. A proč? Protože si myslí, že je dobré předávat tyto historické myšlenky lidem. Ti vnímají, že Bible existuje, ale nevědí, co v ní vlastně je. A ono je tam spoustu věcí, které bychom si měli uvědomit v našem životě.

Organizátor David Smyčka si myslí, že je dobré vydat se s Biblí do ulic. „Neměli bychom jako věřící zůstávat za zdmi kostela. Jedním z úkolů, který nám předal Ježíš, je jít do celého světa a hlásat evangelium, a tím určitě nemyslel kostely. Myslel na předávání dál.“

A kromě tohoto čtení jdou věřící na Zelený čtvrtek do ulic města Česká Třebová na velikonoční putování městem. David Smyčka vidí, že ke čtení knihy knih se lidé přidávají, jsou tady totiž i ti, které sám nezná.

Dalším, kdo přišel číst svoji kapitolu je farář církve evangelické Kamil Vystavěl. Ještě než došel na českotřebovské náměstí, pobyl s Biblí v místním Domově pro seniory. Ti by na náměstí přijít nemohli, tak byli vděční i za písně, které jim tam zazpívali.

Paní Anežka Rérychová četla už po šesté. Trému neměla, jak řekla. Písmo je krásná věc, dá se z něj mnoho dozvědět a mnoho nám to říká. Sama si Bibli čte hlavně po ránu, kdy je ještě velké ztišení.

Pan Petr Horáček je bývalý kazatel Jednoty bratrské a je člověkem, který tradici čtení Bible tady ve městě inicioval. Dnes, jak říká, pastýřem už není a pracuje jako ředitel Nadace mezinárodní potřeby. Do České Třebové se přijel nejen podívat, ale stále je jedním z organizátorů této velikonoční akce. S několika místními věřícími z různých církví dali dohromady malý tým a už po několikáté připravili stan, pultík, mikrofon. Na otázku, zda si přijdou přečíst kapitolu i lidé bez víry, odpověděl, že i takoví jsou a mají většinou s křesťanstvím něco společného. A právě teď mají jedno volné okénko pro přednes, a tak vyzval i redaktorku reportáže, ať se zúčastní. Ta pozvání přijala a přečetla první kousek své kapitoly z Bible na českotřebovském náměstí.

autor: BAL
Spustit audio