Biskupský chlebíček. Pečivo, které vydrží dlouho
Tento moučník má velice dlouhou dobu trvanlivosti, neboť obsahuje velké množství cukru, který ho konzervuje. Na druhé straně neobsahuje tuk, takže nežlukne. I když je později tvrdší, neztrácí na své chuti, naopak. Zabalený v alobalu vydrží velice dlouho.
- 8 celých vajec
- 500 g krystalového cukru
- 500 g hladké mouky (může být i polohrubá mouka 1:1)
- 200 g čokolády na vaření
- 200 g ořechů
- 200 g sušeného ovoce
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Cukr a celá vejce vyšleháme do husté pěny. Potom postupně přidáváme mouku, na kousku nakrájenou čokoládu, nahrubo posekané ořechy a najemno nakrájené ovoce. Hmotu nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 1 hodinu při 160°C. Záleží na typu trouby. Mírně prochladlý chlebíček vyklopíme a necháme vystydnout. Studený zabalíme do alobalové fólie, kde vydrží velmi dlouho, několik týdnů i měsíců.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://pardubice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.