Bláznění, láznění, jídlo. Zrušené jarní akce nahradí v Litomyšli začátkem září

27. srpen 2020

Lázně ducha si na svůj start letos musely počkat. Gastroslavnosti kvůli pandemii koronaviru taky nemohly být v původním termínu. Místo nich se na sobotu 5. a neděli 6. září plánuje Litomyšlská veselice aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností.

„Žádná hlavní scéna nebude, spíš jich je po městě hned několik. Snažíme se eliminovat všechna rizika spojená se současnou situací. Kromě Smetanova a Toulovcova náměstí rozehrajeme třeba i zámecké zahrady. Vystoupí Cimbálová muzika Jana Dostála, Bee Band, Jarret a Top Dream Company. Večer můžete zažít tancovačku s Matchos Burritos,“ říká organizátorka Michaela Severová.

Grilovačky a chleby

Vařit tentokrát v Litomyšli budou hlavně na grilech. „Zavoní maso. Bude tam workshop. Budeme si hodně povídat a hodně ochutnávat. Sehnali jsme firmu, která má zkušenosti s pečením hus. Sousedská husička tím pádem v neděli taky bude. Znovu otevřeme hospodu s nejvyšším stropem na světě. Konzumace se totiž odehraje přímo na Smetanově náměstí pod odkrytým nebem.“

Smetanovo náměstí v Litomyšli s historickou radnicí z roku 1418

Jedním z hlavních sobotních hostů má být Maškrtnica, tedy blogerka, která umí vynikající chleba. „Proto uspořádáme kulinářskou soutěž Upeč třeba chleba. Kdo ten svůj v neděli přiveze, může vyhrát víkendový pobyt na některé z hájenek anebo jinou cenu,“ láká Severová.

Veselici bude 4. září v zámeckém pivovaru předcházet vernisáž výstavy Zámecká sgrafita a jejich obnovitelé při příležitosti 100. výročí narození Stanislava Podhrázského. Ten patřil do party, která pod vedením Olbrama Zoubka grafickou výzdobu zámku restaurovala.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související