V Litomyšli zkouší přes léto dohnat jaro bez akcí. Prázdninové pátky zůstávají

29. červen 2020

Koronavirus zamíchal termíny mnoha akcí i v rodišti Bedřicha Smetany. Protože se ale celým rokem nese téma naděje, organizátoři se snaží všechno zvládat.

„V dubnu jsme museli zrušit zahájení lázeňské sezóny, v květnu Gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Ale už vymýšlíme náhradní akci. Na první zářijový víkend jsme naplánovali Litomyšlskou veselici aneb (b)láznění se špetkou gastroslavností,“ říká za město Michaela Severová.

Smetanka netradičně

Úplně změnit program i termín musel Národní festival Smetanova Litomyšl. Odstartuje ve čtvrtek 2. července a skoro se tak na začátku shodne s pravidelnými Toulovcovými prázdninovými pátky. Další ročník festivalu pohádek nejen pro děti a koncertů nejen pro dospělé bude na Toulovcově náměstí k vidění od 3. července.

Podle Severové program zahájí v 18 hodin Divadlo Andromeda s představením O chytré kmotře lišce. Od 19:30 pak vystoupí písničkář Michal Horák. „Nadějnou hvězdu vystřídají další pátek staří bardi. Poutníci u nás oslaví 50 let na scéně. Zazpívají Panenku a další známé melodie.“

Na 17. července je v plánu Thom Artway s kapelou, 24. července AG Flek. Hrát se bude třeba Pohádka krysáka Matěje, O princezně s dlouhým nosem, Vodnická pohádka anebo Ezopovy bajky. Vstupné je dobrovolné a poputuje na konto Pomozte dětem.

Litomyšlská účtenkovka

Na celoměstské veselici Litomyšl několika šťastlivcům zaplatí útratu. „Až do konce letních prázdnin můžou návštěvníci restaurací, hospod a barů sbírat účtenky. Když navštíví aspoň dva podniky, utratí minimálně pětistovku, můžou se zapojit. Město tak chce podpořit místní restaurace, hospody a bary,“ uzavírá Michaela Severová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související