Boj o spalovnu pokračuje. Sdružení Pardubáci chce, ať se lidé složí ve sbírce

22. únor 2018 09:20

Někteří pardubičtí komunální politici opět otevřeli debatu spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví. Tu chce už od roku 2006 provozovat společnost AVE CZ, která odstavené zařízení koupila od chemičky Synthesia.

Zatím se to sice nepodařilo, ministerstvo životního prostředí by ale mělo v nejbližších dnech znovu rozhodnout o vydání integrovaného povolení stavby. Proti záměru se před lety postavilo skoro 50 tisíc lidí v petici, proti jsou i okolní města a obce.

Pardubičtí zastupitelé navíc už několikrát jednali o možnosti spalovnu od firmy AVE CZ koupit za 35 milionů - sice zvedli ruku pro nákup, vzápětí ale neodsouhlasili uvolnění potřebných peněz z rozpočtu. Teď několik zastupitelů přišlo s novou iniciativou.

Někteří opoziční zastupitelé teď vyzývají veřejnost, aby se připojila do veřejné sbírky na koupi spalovny. Zastupitel za Patrioty Jan Linhart věří, že se podaří navázat na iniciativu, kdy se desetitisíce lidí podepsaly pod petici proti spalovně a že teď i přispějí finančně.

Neviditelný účet

Pardubická radnice už před časem zřídila na účtu města speciální podúčet, kam je možné posílat příspěvek na koupi spalovny. Na něj zatím přibližně desítka dárců přispěla necelých 11 tisíc korun.

Problém je, že o účtu téměř nikdo neví, aspoň to Jan Lihhart tvrdí: „Chybí mu jakákoliv propagace, je tam údajně zhruba deset tisíc korun. Když to řekl pan Brož na posledním zastupitelstvu, tak i pro pana primátora to bylo překvapení, natož pro nás. Vůbec jsme netušili, že nějaký takový fond je.“

profimedia-0120762032.jpg

Kdyby ministerstvo nakonec integrované povolení vydalo, už by asi nebyla možnost stavbě zabránit, ať už by spalovnu postavila a provozovala sama společnost, nebo ji  přeprodala strategickému partnerovi.

Košař: Možná už je pozdě

Podle zastupitele Milana Košaře (Pardubci) má teď město poslední šanci zařízení koupit: „Bohužel si myslím, že pokud skutečně AVE CZ získalo povolení ministerstva, tak ta cena nebude 35 milionů, ale možná už to nebude ani na prodej.“

Zastupitelé nakonec ty peníze na nákup neschválili hlavně proto, že některým přišla cena 35 milionů vysoká, to potvrdil i Karel Haas (ODS) - právě členové této strany pro uvolnění peněz ruku nezvedli: „Koupit věc, jejíž obvyklá znalecky posouzená cena je šest milionů korun za 35 milionů korun s tím, že v té kupní smlouvě mám zákaz využívat to pro odpadové hospodářství, to přece nedává hlavu a patu a je to nesmysl.“

Už chybí jen podpis: Pardubice koupí a zbourají spalovnu v Rybitví

01083789.jpeg

Pardubičtí zastupitelé udělali definitivní tečku za spalovnou nebezpečných odpadů v Rybitví. Rozhodli, že ji odkoupí od společnosti AVE CZ za 35 milionů korun.

Dnes se pardubičtí zastupitelé scházejí k dalšímu jednání, o spalovně se zatím jednat nechystají, není ale vyloučené, že to opoziční zastupitel František Brendl (Pardubáci) navrhne. Podle něj totiž platí, že když zastupitelé schválili záměr spalovnu koupit, je jejich povinností jednat o uvolnění peněz znovu.

„To znamená, že každé zastupitelstvo bychom se pro to usnesení, aby bylo naplněné, měli snažit sehnat peníze, což je pro mě technikálie. To že se to neděje automaticky a musí to předkládat tu Brendl, tu Charvát, tak to mi přijde, že i to je špatně,“ dodal Brendl.

Písemně se k situaci vyjádřil i primátor Martin Charvát (ANO). Napsal, že neúspěšné minulé i současné pokusy o uvolnění 35 milionů nechce komentovat.  Teď podle svých slov prověřuje názory a postoje kolegů zastupitelů k této problematice. Plán jak dál, by chtěl mít poskládaný během jara. Otázka je, jestli už pak nebude na jakýkoli plán pozdě.

Spustit audio