Už chybí jen podpis: Pardubice koupí a zbourají spalovnu v Rybitví

4. duben 2016

Pardubičtí zastupitelé udělali definitivní tečku za spalovnou nebezpečných odpadů v Rybitví. Rozhodli, že ji odkoupí od společnosti AVE CZ za 35 milionů korun.

Město si zároveň nechá zpracovat znalecký posudek na cenu areálu, demolici objektu a náklady na likvidaci ekologických zátěží.

Primátor Martin Charvát z hnutí ANO navíc dostal za úkol jednat s krajem a okolními obcemi o možnosti finanční spoluúčasti.

Desetiletý boj je u konce, padesát tisíc lidí z okolí si oddechne

Firma AVE CZ koupila spalovnu od chemičky Synthesia před deseti lety. Od té doby se zatím neúspěšně snaží získat potřebná povolení a šance se každý rok snižovaly. Proti provozu byly od začátku okolní obce, Pardubický kraj i desetitisíce lidí. Pod peticí proti spalovně shromáždili organizátoři 50 tisíc podpisů.

Místní se báli hlavně zhoršení už tak špatného životního prostředí i toho, že firma bude svážet odpady z daleka a zvýší se i dopravní zátěž. Pro firmu je tak kvůli velkému odporu různých hnutí a radnic dotčených obcí prakticky nemožné provoz zahájit.

Cena klesala: za rok spadla na polovinu

První nabídka firmy AVE CZ byla 70 milionů korun, to ale město odmítlo okamžitě. Po dalších jednáních se jako reálné ukázaly tři varianty: nejdražší byla za 50 milionů s tím, že firma na vlastní náklady spalovnu zdemoluje a areál vyčistí od zátěží. Druhá byla koupit za 43 milionů nevyčištěný pozemek.

Čtěte také

U zastupitelů vyhrála třetí možnost. Město koupí odstavené zařízení za 35 milionů, ale zbourání, odvoz a sanaci si musí zajistit a zaplatit samo. Firma slíbila, že se v případě této varianty smluvně zaváže ukončit svou snahu takové zařízení v regionu provozovat.

Platit by měli i ostatní odpůrci

Zastupitelé města z řad opozice ale při jednání poukázali na to, že není úplně fér, aby platilo jen město. Podle zastupitele Karla Haase z ODS by se měl na nákladech podílet jak Pardubický kraj, tak i obec Rybitví. Takže primátor nakonec dostal za úkol právě s krajem a okolními obcemi jednat.

Hejtmanství do rozpočtu sáhne

Pardubický kraj byl před deseti lety spalovně více méně nakloněn. Se zařízením na likvidaci nebezpečného odpadu tehdy počítal i krajský plán odpadového hospodářství a podle ankety pro MF DNES z roku 2008 se šest z osmi radních zvolených za ODS a KDU - ČSL vyjádřilo jasně pro spalovnu.

Spalovna v Ostravě likviduje tuny závadného medu firmy Včelpo

Jenže v té době už se začali ozývat občané, kteří takové zařízení v žádném případě ve svém okolí nechtěli, a vzhledem k blížícím se volbám nakonec kraj otočil a od té doby patří také mezi odpůrce.

Stávající hejtman Martin Netolický z ČSSD už předběžně slíbil, že nějaké peníze v rozpočtu najde. Ne ale na koupi zařízení, podle něj je to sólo akce radnice, která od začátku jedná s firmou sama a o pomoc nežádala. Netolický proto slíbil příspěvek hlavně na zbourání objektu a vyčištění pozemku.

Území je určené pro nakládání s odpady

V územním plánu obce Rybitví je areál spalovny v zóně určené právě k nakládání s odpady. Pardubická radnice předběžně zvažuje, že by tam mohly služby města provozovat nějaké zařízení na třídění nebo dotřiďování odpadů.

autor: ba
Spustit audio