Borůvkový koláč sypaný perníkem (od Jany Poslušné z Pardubic)
Suroviny: 4 vejce, 150 g másla, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku na pečení. 150 ml mléka, 2 lžíce citronové šťávy, 500 g borůvek, 150 g strouhaného perníku
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně vmícháme žloutky. Do směsi vmícháme po částech mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou šťávu a sníh z bílků.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe borůvkami a posypeme strouhaným perníkem. Upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.