Pikantní treska. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně všem u stolu pohladí jejich chuťové pohárky

31.5. Vaříme s Habadějem
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
- 4 filety tresky
- 8 plátků anglické slaniny
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce worcesteru
- 100 ml ostrého kečupu
- citron
- sůl (dle chuti)
- 1 špetka mletého pepře
- pálivá paprika
- olej
- máslo
- petrželka (na ozdobu)
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Postup:
Troubu zapneme na 180 stupňů.
Filety tresky posypeme solí a pokapeme citronem. Hladkou mouku promícháme s pálivou paprikou a špetkou mletého pepře.
Filety obalíme v připravené mouce a po obou stranách opečeme na pánvi s malým množstvím horkého oleje. Filety vyjmeme, do pánve vlijeme kečup, worcester a víno.
Opečené filety zabalíme do plátků slaniny a naskládáme do pekáče.
Zalijeme výpekem z pánve, přidáme kousek másla a vložíme na 10 minut do trouby a pečeme na 180 °C. Při podávání posypeme nasekanou petrželkou.
Chutně připravená pikantní treska je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.